Denník N

Pomáha ženám s neplánovaným tehotenstvom: Ponúkame im riešenie, ale nesúdime ich, ani keď si zvolia interrupciu

Katarína Winterová. Foto - archív K. W.
Katarína Winterová. Foto – archív K. W.

Poradňa Alexis už desať rokov pomáha ženám, ktoré stoja pred dilemou, či si dieťa nechať, alebo ísť na interrupciu, ale aj ženám po umelom či spontánnom potrate. Katarína Winterová rozpráva, s čím všetkým sa stretávajú.

Pomáhate ženám, ktoré neplánovane otehotneli a nevedia, ako to riešiť, prípadne sú po interrupcii či spontánnom potrate. Od decembra 2009 do konca roku 2018 ste riešili 1402 prípadov, v minulom roku ich bolo 218. Koľko vás je?

Sme maličká poradňa, v Bratislave to robíme dve ženy. Otvorili sme aj pobočku v Banskej Bystrici, kde máme jednu kolegyňu. Doteraz však v našej poradni pracovala len jedna kolegyňa. Za prvých sedem mesiacov tohto roka sme mali 150 klientok, čo naznačuje, že záujem o naše služby má stúpajúcu tendenciu.

Oslovujú vás aj muži?

Tých je málo, ozývajú sa skôr cez telefón a pýtajú sa, ako majú správne reagovať na partnerku, ktorá im práve oznámila, že je tehotná. Nedávno sa nám ozval aj pár, v ktorom žena neplánovane otehotnela, pričom chceli poradiť, ako ďalej. Nás môže len tešiť, ak sa do všetkého zapája aj muž, ktorý v danej situácii vyjadruje podporu svojej partnerke.

Primárne sa nám však ozývajú ženy, pričom každá z nich má za sebou jedinečný príbeh. Niektoré sa nám javia ako ťažšie, iné ako ľahšie, ale všetky ženy spája to, že sú v zraniteľnom období a nevedia, ako ďalej. V tomto prípade je jedno, či zažívajú chcené alebo neplánované tehotenstvo, či sú po interrupcii alebo spontánnom potrate. Potrebujú pomoc a my sa im ju snažíme poskytnúť tak, aby sa rozhodli správne.

Je najčastejšou dilemou vašich klientok to, či si dieťa nechať, alebo ísť na interrupciu?

Je tam viac rovín. Keď nám žena porozpráva svoj príbeh, vždy z toho vylezie na povrch aj množstvo iných vecí. Nikdy to nie je len o samotnom neplánovanom tehotenstve. Pridružujú sa tam problémy typu, že žena vyrastala v rozpadnutej biologickej rodine, že je aktuálne ekonomicky ohrozená a nevie, ako by dieťa uživila, že ešte študuje a chce školu dokončiť, že mala partnera, ktorý sa s ňou rozišiel a podobne. Neplánované tehotenstvo vlastne tie problémy len vygradovalo a žena nevie, čo s tým.

Chodia najmä mladé dievčatá, ktoré si dieťaťom nechcú komplikovať život, alebo skôr zrelšie ženy, ktoré už majú viac detí a na ďalšie si netrúfajú?

Je to rôzne, momentálne mám aj klientku, ktorá čaká piate dieťatko. Prax nám však ukazuje, že najčastejšie býva ohrozené tretie dieťa. Práve pri ňom mávajú ženy najčastejšiu dilemu, či si ho nechať, alebo ísť na interrupciu.

V čom býva rozhodovanie sa mladej dievčiny iné ako zrelšej a skúsenejšej?

V niečom je to rovnaké, v niečom rozdielne. Mladé ženy na prahu dospelosti potrebujú aj čosi ako odobrenie svojho kroku rodičmi. Možno sa navonok tvária, že ho nepotrebujú, v skutočnosti však mentálne túto potrebu pociťujú.

Je rozdiel, ak tehotnej mladej žene mama povie, že „to nezvládneš, pokazíš si život, choď preto na interrupciu“, alebo ak jej vyjadrí podporu s tým, že spolu to zvládnu. Mladé dievčatá sa často ešte len hľadajú, nemajú skúsenosti s väčšími prekážkami v živote, často nemajú ani oporu v partnerovi, o to ťažšie potom všetko prežívajú. Ani sa im to nedá vyčítať, veď sú v mimoriadne zraniteľnom období – v puberte či tesne po nej.

Čo potrebujú najviac?

Vyrozprávať sa, pocítiť pochopenie a pomoc. Naopak, zrelšie ženy už zväčša majú deti, vedia, o čom je materstvo, poznajú jeho pozitívne aj menej príjemné stránky, obvykle majú aj stabilného partnera, trápia ich však iné veci.

Napríklad chcú po rokoch na materskej a rodičovskej dovolenke nastúpiť do práce a zrazu zistia, že sú zase tehotné. Riešia v hlave, či sa im oplatí ostať doma a investovať čas, peniaze a energiu do ďalšieho dieťaťa, pretože majú pocit, že sa opäť vracajú na začiatok.

Primárne to teda nebýva o tom, že by ďalšie dieťa v rodine neuživili, ale trápi ich, že sa neposúvajú v živote ďalej?

Presne tak. Berú to tak, že ich to dieťa opäť vráti späť tam, kde už boli. Pozor, často si aj reálne myslia, že by to už ekonomicky nezvládli, nie je to však ich hlavný argument.

Ak za vami niekto príde, vyplýva z toho, že zjavne ešte nie je pre interrupciu definitívne rozhodnutý. Prichádzajú aj ženy, ktoré potrebujú v podstate len akési utvrdenie sa, že áno, interrupcia je správna cesta?

Jasné, že chodia. Nie sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie