Denník N

Martina Moravcová žije v USA: Rodila som na Slovensku, je to tu komplexnejšie

Martina Moravcová s dcérou Karolínou a synom Michalom. Foto - archív MM
Martina Moravcová s dcérou Karolínou a synom Michalom. Foto – archív MM

Martina Moravcová trávi tretinu roka na Slovensku, je tu vždy, keď majú jej deti Michal a Karolína v americkej škole prázdniny. V USA popri športovej kariére vyštudovala aplikovanú ekonómiu, no v pracovnom živote sa týmto smerom neplánuje vydať.

Tvrdí, že aj vďaka športu sa z chorľavého dieťaťa stala zdravá dvojnásobná olympijská medailistka a sedemnásobná majsterka sveta. Politiku sleduje vďaka svojmu manželovi Martinovi Valkovi, ktorý je honorárnym konzulom Slovenska v Texase. Hovorí, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa ich ľudia v USA pýtali, čo sa to na Slovensku deje.

Práve ste s deťmi na tenise, v jednom rozhovore ste povedali, že ste mamou na plný úväzok. Ako v súčasnosti vyzerá váš život?

Stále to platí. Moje deti sú už školopovinné, na Slovensku sme tri mesiace počas prázdnin.

Je možné z vášho pohľadu skĺbiť materstvo s profesionálnym plávaním?

Je to veľmi náročné, riešiť by sa to dalo, ak by som porodila v dvadsiatich. Porodila som však ako 35-ročná a v plávaní je tridsiatnik už vyzretý starý plavec. Odkladala som to preto na koniec kariéry. V Amerike som navyše nemala starých rodičov, ktorí by mi pomáhali vytvárať zázemie.

Nemali ste pred pôrodom po tridsiatke obavy zo zdravotných rizík?

Nie, v dnešnej dobe je to už skôr štandard a výnimkou je rodiť ako veľmi mladá. Ja som ako športovkyňa bola aj vo veľmi dobrej fyzickej kondícii. Problémy som nemala žiadne, z tohto pohľadu som to neriešila. V dnešnej dobe majú problémy aj mladší ľudia.

Na Slovensku sa dosť diskutuje o stave pôrodníc. Vy ste rodili v Amerike?

Nie, na Slovensku. Pôrodnice by mohli byť oveľa krajšie, v niektorých mestách sú však útulné a veľmi pekné. V Bratislave ako v hlavnom meste praskajú vo švíkoch, no prostredie by mohli jednoznačne vylepšiť.

Kde konkrétne ste rodili? 

V Ružinove.

Boli ste nespokojná s prostredím alebo aj s prístupom?

Prístup bol výborný, aj preto som sa rozhodla rodiť na Slovensku. Vyšetrenia som absolvovala v Amerike aj na Slovensku, ale starostlivosť je u nás podľa mňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie