Denník N

Slovák dal komikovi tvár Toma Cruisa. Jeho deepfake videá videli milióny ľudí

Vystupuje na videu Bill Hader alebo Tom Cruise? Reprofoto – YouTube/Ctrl Shift Face
Vystupuje na videu Bill Hader alebo Tom Cruise? Reprofoto – YouTube/Ctrl Shift Face

Slovenský vývojár je presvedčený, že nástup deepfake videí pre svet dezinformácií nič veľké neznamená. Tvrdí, že na rozdiel od dezinformačných článkov možno zmanipulované video ľahko vyvrátiť.

Znepokojujúco dôveryhodné videá, kde majú herci vymenené tváre alebo sa im v priebehu monológu striedajú, vytvára slovenský vývojár žijúci v Česku. Nedávno obletel svet napríklad jeho skeč s komikom Billom Haderom a Tomom Cruisom.

„Naprávam zlé meno tejto techniky,“ napísal v korešpondenčnom rozhovore pre český Deník N vizuálny mág, ktorý si hovorí Tom. Je presvedčený, že technika deepfake nie je taká nebezpečná, ako ju médiá opisujú.

Tom svojím posledným kúskom vzbudil rozruch a prenikol aj na stránky svetových médií vrátane britského denníka Guardian.

Meno nie je podstatné

Video, kde sa tvár komika Billa Hadera premení na tvár Toma Cruisa vždy, keď Hader začne herca imitovať, sa na YouTube objavilo len pred dvoma týždňami. Odvtedy nazbieralo viac ako štyri milióny prezretí a tisíce komentárov. V nich sa mieša obdiv kvality spracovania so zdesením z dôveryhodnosti celého skeču.

„Prechod medzi tvárami je úplne nepatrný! Skvelá práca,“ odkazuje jeden z najobľúbenejších príspevkov. „Ježiši Kriste, bojím sa. S touto technikou sa skončí svet,“ obáva sa manipulácie ďalší komentujúci, ktorého príspevok si vyslúžil stovky lajkov.

Sám autor videa tvrdí, že nechce strašiť ľudí. „Som len používateľom techniky, ktorú vynašiel niekto iný a existuje už pár rokov. Technika deepfake je nástroj, ktorý využívam svojím spôsobom. Bol zneužitý už dávno, v pornovideách. Ak niečo robím, tak naprávam zlú povesť tejto techniky,“ odpovedal autor videa v písomnom rozhovore.

Svoje pravé meno zverejniť nechce: „Nepotrebujem, aby sa mi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie