Denník N

Nové Putinovo krvavé priateľstvo

Kamerunský prezident Paul Biya. Foto – AP
Kamerunský prezident Paul Biya. Foto – AP

Rusko môže za bohatstvo Afriky ponúknuť len zbrane a aj to robí.

Autor je spisovateľ

Vladimir Putin rozbieha svoje aktivity v Afrike naplno a na jeseň avizoval rusko-africký samit, ktorý sa uskutoční v Soči. Jedným z prominentných a zároveň prekvapivých hostí bude kamerunský diktátor Paul Biya. Rusko-kamerunské vzťahy boli totiž dlhodobo chladné, no platilo to len do minulého roka. Vtedy prišlo varovanie z amerického kongresu, že bohatá vojenská podpora určená na potlačenie aktivít teroristickej skupiny Boko Haram bude zastavená, pretože kamerunská vláda ju zneužíva na boj proti pokojnému obyvateľstvu dvoch anglofónnych provincií.

Už v máji Biya vyjadril Putinovi nadmieru srdečné poďakovanie za ruský postoj na neformálnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala riešiť konflikt v anglofónnej časti Kamerunu. Rusko počas rokovaní zvažujúcich medzinárodnú intervenciu na území hroziacom genocídou presadilo svoj postoj s tým, že Kamerun je schopný krízu na svojom území zvládnuť samostatne.

Ako si ruské impérium predstavuje zvládnutie krízy? V Kamerune sú jediným agresorom vládne špeciálne jednotky, ktoré terorizujú anglofónne obyvateľstvo, beztrestne zabíjajú nevinných, znásilňujú ženy a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie