Denník N

V Petržalke vytvorili susedské bývanie inšpirované vnútroblokmi aj Kanadou a Dánskom

Hájpark. Foto - N, Laura Žilinčanová, Illah van Oien a Hájpark
Hájpark. Foto – N, Laura Žilinčanová, Illah van Oien a Hájpark

Ako funguje na Slovensku ojedinelý projekt s prvkami co-housingu v Petržalke.

„Myslíte, že tá hudba je príliš nahlas?“ pýta sa zákazníčky majiteľ novej kaviarne, kde sa v pondelok predpoludním zastavujú ženy na materskej s deťmi.

Drevený nábytok, knihy a klavír, na poličkách sú bezobalové potraviny a drogéria. Kaviarňou prúdi letný vzduch, otvorené sú okrem vchodových dverí aj tie, čo vedú do dvora. Odtiaľ občas prídu susedia pozdraviť majiteľa alebo mu niečo odkázať. Spoločne si sadnú na terasu a obedujú.

Kaviareň Normálka je na prízemí Hájparku, bytového komplexu v Petržalke neďaleko chránenej oblasti Starý háj. Okolo neho je silná susedská komunita.

Nie je to komunita, aké sa v posledných rokoch darí tvoriť v starých vnútroblokoch v Bratislave, nevznikol zdola od susedov. Začalo to naopak, od developerov, ktorí chceli zapojiť budúcich susedov.

„Cítim sa tu ako na internáte. Pred pár dňami sme si boli večer s chalanmi (susedmi) zaplávať na Draždiaku, potom sme ešte do noci sedeli na pive. Vtedy sme si navzájom povedali: chalani, veď nám je tu ako na intráku,“ smeje sa majiteľ kaviarne Martin Kabát. Potom ho niekto vyruší, postaví sa a prejde smerom k pokladni. Suseda doniesla čerstvý šalát.

Chceli budovať susedstvá

Petržalka, Kutlíkova ulica neďaleko Malého Draždiaku. Keď tesne pred autobusovou zastávkou nazvanou po jazere zabočíte doprava, nenápadnou príjazdovou cestou prídete k obytnému areálu obklopenému zeleňou. Od hlavnej cesty ho oddeľuje iba úzky pás lužného lesa, no napriek tomu je tu život ako vytrhnutý z kontextu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie