Denník N

Na Islande sa slávnostne rozlúčili s prvým roztopeným ľadovcom

Ľudia počas výstupu na miesto, kde sa kedysi nachádzal ľadovec Okjökull. Foto - TASR/AP
Ľudia počas výstupu na miesto, kde sa kedysi nachádzal ľadovec Okjökull. Foto – TASR/AP

Sčítanie ľadovcov v roku 2000 ukázalo, že na Islande je ich viac ako 300. Do roku 2017 však zmizla viac ako šestina a tie, čo zatiaľ prežili, sa topia ďalej.

Oblečení v zimných bundách a čiapkach prichádzali po kamenistom teréne, aby sa rozlúčili s ľadovcom. Okjökull sa v dôsledku klimatických zmien začal zmenšovať, až v roku 2014 ako prvý na Islande úplne zanikol.

Ľudia z celého ostrova sa preto stretli pri meste Borgarnes a spoločne vystúpili na vrchol sopky Ok, ktorú ľadovec posledných 700 rokov pokrýval.

Tam roztopenému ľadovcu venovali pamätnú tabuľu, ktorá má pripomínať dôsledky globálneho otepľovania. Autorom textu je súčasný islandský spisovateľ Andri Snær Magnason.

Na kovovej plakete si možno prečítať v islandčine aj angličtine List do budúcnosti.

„Ok je prvým islandským ľadovcom, ktorý o status ľadovca prišiel. Očakáva sa, že nasledujúcich 200 rokov postihne rovnaký osud všetky naše ľadovce. Zmyslom tohto pamätníka je uznať, že vieme, čo sa deje a čo treba urobiť. Iba vy viete, či sme to urobili.“

V spodnej časti pamätnej tabule je ešte dátum a údaj 415 ppm (častíc na milión) CO2, ktorý odkazuje na rekordné množstvo oxidu uhličitého v atmosfére namerané v máji tohto roku.

„Je to dôležitý symbolický moment,“ povedal pre BBC autor textu. „Klimatická zmena nemá žiadny začiatok alebo koniec. Za touto tabuľou stojí myšlienka, že je potrebné mať takéto varovné znamenie, aby sme si uvedomili, že dochádza k historickým udalostiam a že by sme ich nemali považovať za normálne.“

Mŕtvy ľad

Roztopenie ľadovca Okjökull v roku 2014 predpovedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie