Denník N

Ako z ruskej učebnice. Čína rozbehla v Hongkongu informačnú vojnu, ktorá pripomína Ficove útoky

Demonštranti z Hongkongu a ISIS. Vidíte nejaký rozdiel? Foto - Facebook
Demonštranti z Hongkongu a ISIS. Vidíte nejaký rozdiel? Foto – Facebook

Facebook aj Twitter odstránili fejkové účty, ktoré útočia na demonštrácie v Hongkongu. Sú podľa nich napojené priamo na Peking.

Protestujúci. Bojovníci ISIS. Vidíte nejaký rozdiel?

Na jednej fotografii na Facebooku spojil fejkový účet napojený na čínsku vládu demonštrantov z Hongkongu s teroristickou organizáciou Dáiš (takzvaný Islamský štát). Na inom obrázku zase vykreslili médiá ako tie, čo spolupracujú s násilníkmi, a neukazujú ich, keď brutálne útočia na policajtov.

Podobne ako na Twitteri, aj na Facebooku sa posledné týždne vyrojilo množstvo spiacich trollov, ktorí začali útočiť na obyvateľov Hongkongu. Tí sa búria proti čínskemu tlaku na svoj politický systém. Peking začal využívať sociálne siete na šírenie dezinformácií s cieľom zdiskreditovať protestujúcich ako násilníkov, ktorí sú v menšine, a rozdeliť sedemmiliónový Hongkong.

Čínsky komunistický režim tak nielen podľa The New York Times postupuje podľa „ruskej učebnice“ a šíri dezinformácie a názory rozdeľujúce spoločnosť, podobne ako ruskí trollovia v čase americkej prezidentskej kampane v roku 2016.

Snažia sa však aj zmeniť naratív protestov rôznymi spôsobmi.

Je za tým Amerika. Sú to teroristi

Typické je obviňovanie cudzincov z podnecovania protestov. Podobne ako Robert Fico spájal protesty Za slušné Slovensko s Georgeom Sorosom, čínska televízia CGTN videla za protestmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Hongkong

Svet

Teraz najčítanejšie