Denník N

Kreatívne centrá za 88 miliónov z eurofondov môžu štát v ďalších rokoch stáť oveľa viac

Ako budú vyzerať kreatívne centrá zatiaľ nevieme. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ako budú vyzerať kreatívne centrá zatiaľ nevieme. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo kultúry sa snažilo vylepšiť požiadavky eurofondovej výzvy na kreatívne centrá, odpoveď na ich udržateľnosť však nemá.

Ministerstvo kultúry začiatkom júla vyhlásilo niekoľkokrát oddialenú eurofondovú výzvu na kreatívne centrá. Z pôvodne plánovaných 141 miliónov eur je v nej už len 87,8 milióna. Zmenilo sa aj viacero dôležitých podmienok.

Stále platí, že o financie sa môžu uchádzať najmä mestá, župy alebo organizácie ministerstva kultúry. Zrušila sa povinnosť budúcich kreatívnych centier vytvoriť 180 pracovných miest alebo minúť rádovo niekoľko miliónov na program a služby počas 3-4 rokov.

Mestá Bratislava, Prešov či Žilina už dnes hovoria, že do výzvy sa napriek upraveným podmienkam neprihlásia, lebo ich považujú za nevýhodné a príliš rizikové. Nitra, Trnava, Košice či Trenčín do výzvy chcú ísť, ale upozorňujú, že času na prípravu natoľko náročného projektu je málo a udržateľnosť je stále riziko.

Ide o peniaze a o čas

Ministerstvo kultúry pracuje na využití eurofondov približne od roku 2012. Dodnes neboli z pôvodného balíka takmer 260 miliónov eur vyplatené žiadne financie. Prvé peniaze by ministerstvo chcelo z výzvy vyhlásenej ešte v roku 2016 začať vyplácať na jeseň.

Z dôvodu nečerpania už kultúra o časť peňazí definitívne prišla. Aj to je dôvod, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľubica Laššáková

Kultúra

Teraz najčítanejšie