Denník N

Vláda hovorí Európe o inceste Rómov, odvoláva sa na výskum z čias Husáka

Luník IX. Foto N – Vladimír Šimíček
Luník IX. Foto N – Vladimír Šimíček

Slovenská vláda odpovedala Európskej komisii na jej otázky o diskriminácii Rómov pri vzdelávaní. Tridsaťročný výskum, ktorý cituje, mimovládky spochybnili.

V špeciálnych školách je viac rómskych detí preto, lebo medzi ich rodičmi častejšie dochádza k incestu. Tak by sa dalo zhrnúť jedno z oficiálnych vysvetlení slovenskej vlády na otázku Európskej komisie, ktorá začala Slovensko vyšetrovať za diskrimináciu Rómov v prístupe k vzdelaniu.

Vláda v oficiálnej odpovedi komisii podľa denníka SME napísala, že medzi slovenskými Rómami je vyšší výskyt geneticky podmienených porúch, lebo je u nich najvyšší koeficient incestu v Európe.

Že vláda argumentovala týmto spôsobom, po dnešnom zasadnutí vlády potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

„Bolo jasne naznačené, že potenciál genetických zmien je omnoho vyšší, a jednoducho nemôžeme za politickú korektnosť schovávať pravdu. To by sme sa dostali do naozaj veľmi pokryteckej schémy, keby sme neriešili problém. Keď ho nepomenujete, neviete ho riešiť,“ obhajoval Kaliňák postoj vlády.

Čísla ešte od Husáka

Mimovládne organizácie vládne vyhlásenie kritizujú. Európske centrum pre práva Rómov (ERRC), Amnesty International a Nadácia otvorenej spoločnosti ho považujú za rasistické. „Podobné stanoviská by nemali mať miesto v úradnej komunikácii,“ napísali. „Použitie argumentu o inceste na ospravedlňovanie segregovaného vzdelávania rómskych detí na Slovensku vysiela odkaz, že vláda neberie obvinenia Európskej komisie vážne.“

Vyššia miera incestu v rómskych komunitách je podľa vyhlásenia mimovládok historickým stereotypom. Navyše, ako upozorňujú Matúš Sloboda a Lucia Kováčová z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), vláda sa opiera o zvláštnu štúdiu, ktorá má už takmer tridsať rokov.

Cituje síce novší článok z Lekárskeho obzoru od autorov z Vysokej školy zdravotníctva a sv. Alžbety, tí však vychádzajú z práce z roku 1987. Tridsaťročnú štúdiu, ktorá vyšší počet príbuzenských stykov potvrdzovala, nerobili medzi bežnou rómskou populáciou, ale medzi olašskými Rómami v nitrianskom okrese.

Komisia vyšetruje Slovensko

Európska komisia už pred niekoľkými týždňami začala konanie proti Slovensku pre podozrenie z porušenia Smernice o rasovej rovnosti. Vyšetrovanie sa týka umiestňovania rómskych žiakov do špeciálnych škôl.

„Nachádzame sa v úvodnej fáze konania,“ vysvetľoval to Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. „Komisia zaslala Slovensku varovný list s výhradami voči legislatíve a postupom, ktoré sa uplatňujú na Slovensku a vedú k diskriminácii rómskych detí vo vzdelávaní.“

Mnohé deti z rómskych osád na Slovensku automaticky končia na špeciálnych školách napriek tomu, že nemajú žiadne mentálne postihnutie. Ombudsmanka Jana Dubovcová vo svojej správe v roku 2013 uviedla, že až 88 percent všetkých žiakov špeciálnych škôl tvoria Rómovia.

„Výsledkom testovania je, že tieto deti zaradia do špeciálnej vzdelávacej vetvy, z ktorej nemajú šancu dostať sa ani len k maturite,“ upozorňovala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie