Denník N

Saková získala dizajn na ešpézetky, ale na výber lacnejšieho dodávateľa má iba 4 mesiace

Ilustračné foto TASR – Pavel Neubauer

Ministerstvo vnútra do svojho vlastníctva získalo dizajn ešpézetiek – tabuliek s evidenčným číslom vozidla. Zároveň vyhlásilo súťaž, vďaka ktorej môže teoreticky ušetriť ročne milióny eur. Cez súťaž totiž môžu vymeniť aktuálneho predraženého dodávateľa tabuliek alebo ho pritlačiť k nižšej cene.

Od firmy Turčan Delta ich nakupovalo od 90. rokov veľmi draho na základe kontraktu, ktorý bolo ťažké vypovedať. Aktuálna cena jednej tabuľky je 9 eur, čo je päťkrát viac ako v Česku.

Aj ministerstvo vnútra v súťaži počíta s miernym poklesom nákladov z aktuálnych 9 na približne 7,4 eura za kus.

Ako chce ministerstvo zlacniť ešpézetky

  • Predpokladaná hodnota zákazky je 34,5 milióna eur bez DPH.
  • V prepočte na rok to vychádza na 8,6 milióna.
  • Jeden kus pri predpokladanom objeme 1,17 milióna vychádza na 7,4 eura.

Zmluvná cena však bude výsledkom súťaže a bude závisieť od toho, kto sa do nej prihlási. Ak bude uchádzač iba jeden, cena sa nemusí výrazne znížiť. Ak bude trebárs päť silných uchádzačov, ministerstvo môže ročne ušetriť milióny.

Preto je nevýhodou, že ministerstvo vyhlasuje súťaž na poslednú chvíľu. Zmluva s aktuálnym dodávateľom vyprší na konci tohto roka. Na uzavretie súťaže teda zostávajú štyri mesiace, počas ktorých treba vybrať víťaza súťaže, podpísať s ním zmluvu a nechať mu ešte nejaký čas na rozbehnutie výroby.

Ministerstvo má v časovej tiesni dve možnosti:

  • Tlačiť na čo najskorší nábeh výroby, aby sa všetko stihlo do konca roka, čo by niektorých potenciálnych adeptov mohlo odradiť.
  • Alebo naplánovať termín spustenia výroby na neskôr. Potom by však znova muselo predĺžiť zmluvu s aktuálnym dodávateľom.

Ešte nie je verejne známe, ktorú možnosť si na ministerstve vybrali. Verejná súťaž a jej podmienky zatiaľ nie sú zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania, aj keď ministerstvo už oznámenie o zákazke zaslalo.

Podľa vyhlásení ministerky Sakovej krátky čas nie je problém, ktorý by sa nedal prekonať. Saková už predtým vyhlásila, že tabuľky pre Slovensko môžu vyrábať aj zabehnuté zahraničné firmy. Tie by nemuseli stavať fabriku špeciálne pre Slovensko, nábeh výroby by tak bol rýchlejší.

Aj tak však na ministerstve majú aj plán B pre prípad, že tender potrvá dlhšie a od januára nebude možné zveriť ešpézetky novému dodávateľovi. Do tlačovej správy napísali, že nejakým spôsobom zabezpečili výrobu v prechodnom období, keď ešte nebude známy víťaz, no ministerstvo bude tabuľky potrebovať.

Zrejme to znamená, že podpíšu dodatok s firmou Turčan Delta a budú od nej odoberať tabuľky aj budúci rok. „Príslušný dodatok bude zverejnený v zákonnej lehote,“ napísali z tlačového oddelenia ministerstva.

Ministerstvo sa do tohto časového stresu dostalo aj vlastnou vinou. Ministerka Saková je v jeho najvyššom vedení nepretržite od roku 2012 a osobne podpisovala viacero dodatkov s firmou Turčan Delta. O prevode dizajnov však začali rokovať až v závere roka 2018. Pritom podľa experta z advokátskej kancelárie Brichta & Partners Petra Kružliaka malo ministerstvo aj predtým veľkú šancu dizajny získať do štátnych rúk, ak by sa o to pokúsilo.

Nejasné je aj to, prečo vedenie Turčan Delta napokon duševné práva odovzdalo štátu zadarmo, keď o nich predtým rokovali vyše pol roka a dizajny oficiálne vlastnili niekoľko mesiacov. „Považujem to za veľký úspech. Môžeme tým uzatvoriť jednu kapitolu a už nám nič nebráni v tom, aby sme vyhlásili verejné obstarávanie na výrobu a dodávku tabuliek s evidenčnými číslami,“ citovali v tlačovej správe ministerku Sakovú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie