Denník N

Po štrnástich mesiacoch padla vláda populistov v Taliansku. Čo bude ďalej?

Archívny záber, Matteo Salvini a Giuseppe Conte počas debaty v senáte. Lídri dvoch strán, ktoré nepodporili Draghiho a postarali sa o rozpad vlády. Foto – TASR/AP
Archívny záber, Matteo Salvini a Giuseppe Conte počas debaty v senáte. Lídri dvoch strán, ktoré nepodporili Draghiho a postarali sa o rozpad vlády. Foto – TASR/AP

Keď premiér Guiseppe Conte oznamoval koniec vlády Hnutia piatich hviezd a Ligy, zaútočil na Salviniho osobné ambície. Ten chce, aby sa na jeseň konali predčasné voľby.

Bola to zvláštna situácia. Taliansky premiér Conte pred senátormi hovoril o vládnej kríze, ktorá sa skončila jeho demisiou. Po celý čas mu po pravej ruke sedel muž, ktorý túto situáciu spôsobil – vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini.

Conte ho kritizoval za to, že je oportunista a že sa rozhodol položiť vládu len preto, aby vyťažil zo svojej popularity a vyhral predčasné voľby. Občas bol aj osobnejší, napríklad v momente, keď Salvinimu vyčítal, že v politike zneužíva náboženské symboly.

Reakcia Salviniho, ktorý si bol vedomý, že je v zábere kamier, bola pre neho typická. Líder najpopulárnejšej talianskej strany Liga vytiahol ruženec a pobozkal ho.

Conteho prejav v senáte podľa všetkého definitívne ukončil štrnásť mesiacov vlády Hnutia piatich hviezd (M5S) a Ligy. O tom, čo bude ďalej, rozhodnú najbližšie dni. V hre sú predčasné voľby na jeseň aj koalícia rivalov, ktorí sa spoja proti Salvinimu.

Prečo Conte odstúpil?

Giuseppe Conte bol kompromisom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie