Denník N

Trump s Grónskom nežartoval. Ostrov ho zaujíma aj pre vzácne zeminy, o ktoré bojuje s Čínou

Mesto Nuuk v Grónsku. Foto - tasr/ap
Mesto Nuuk v Grónsku. Foto – tasr/ap

Americký prezident zrušil návštevu Dánska, pretože dánska premiérka s ním nechce diskutovať na tému predaja Grónska.

Dáni, ktorí si mysleli, že Donald Trump rečami o kúpe Grónska len žartuje, v stredu precitli. Americký prezident oznámil, že ruší plánovanú návštevu Dánska 2. a 3. septembra „vzhľadom na slová premiérky Mette Frederiksenovej, že nemá záujem diskutovať o kúpe Grónska“.

„Premiérka dokázala ušetriť náklady a úsilie Spojených štátov a Dánska tým, že bola taká priama. Ďakujem jej za to a teším sa na stretnutie niekedy v budúcnosti,“ napísal Trump ironicky na twitteri. Zrušenie návštevy, ktorá sa mala odohrať o necelé dva týždne a väčšinou sa pripravuje mesiace, potvrdil aj Biely dom.

Americký prezident mal prísť do Dánska počas cesty v Európe na pozvanie dánskej kráľovnej Margarethe II. Hovorkyňa dánskej kráľovskej rodiny pre AP povedala, že Trumpovo rozhodnutie ich prekvapilo. Premiérka Frederiksenová tiež povedala, že je sklamaná a prekvapená, no vyzdvihla USA ako jedného z najbližších spojencov krajiny.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1163961882945970176

Urážka spojenca

Dánski poslanci či bývalí štátnici použili na adresu amerického prezidenta tvrdšie slová. „Je to hlboká urážka pre obyvateľov Grónska a Dánska,“ napísala na twitteri bývalá premiérka Helle Thorning-Schmidtová.

Ako urážku blízkeho priateľa a spojenca to nazval aj poslanec Michael Aastrup Jensen. „Predtým nebolo ani slovo o tom, že chce kúpiť Grónsko a že to je dôvod, pre ktorý prichádza,“ povedal poslanec za stranu Venstre pre Washington Post.

Dánsko je dlhodobo verným spojencom USA. Na rozdiel od krajín ako Nemecko a Francúzsko podporilo USA vo vojne v Iraku v roku 2003. Premiérka Frederiksenová nazvala USA „najdôležitejším a najsilnejším spojencom Dánska v NATO“.

Ešte dva dni predtým pritom Trump povedal, že kúpa Grónska „vôbec nie je dôvodom návštevy“. Zároveň prvýkrát priznal medializované informácie, že skutočne by mal záujem kúpiť najväčší ostrov na svete, ktorý je veľký skoro ako štvrtina Spojených štátov.

„Strategicky je to zaujímavé a mali by sme záujem, ale budeme o tom trochu hovoriť. Nie je to priorita číslo 1,“ povedal v nedeľu.

Zrušením návštevy dva týždne pred jej uskutočnením, čo je v diplomacii veľmi netypické, Trump zároveň potvrdil, že to s Grónskom myslí vážne. Prečo je teda tento ostrov pre Američanov lákavý?

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1163603361423351808

Chceli ho aj v minulosti

Američania sa o kúpu Grónska usilovali aj v minulosti. Už v roku 1867, keď Američania od Rusov kúpili Aljašku, zvažoval vtedajší prezident Andrew Johnson kúpu Grónska, v tom čase kolónie Dánska. Podľa historikov v roku 1946 dokonca Američania potichu prišli 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie