Denník N

„Noví politici“ môžu skončiť skôr, ako začali

Michal Truban. Foto - TASR
Michal Truban. Foto – TASR

Ak predstavitelia nastupujúcej politickej generácie uveria, že víťazia a môžu hovoriť a robiť, čo chcú, tak narazia na neprekonateľný múr.

Autor je bývalý predseda SNR

V roku 1948, keď sa komunisti dostali v Československu k moci, boli omámení mocou. Videli pred sebou éru svojej vlády, ktorá sa nikdy neskončí. Po štyridsiatich rokoch sa ich moc zrútila ako domček z karát. V roku 1989, keď v Európe padol komunizmus, Francis Fukuyama predstavil svoju knihu: Koniec dejín a posledný človek, v ktorej filozoficky zdôvodnil historické víťazstvo liberálnej demokracie.

Tridsať rokov od pádu komunizmu vidíme, že toto historické víťazstvo sa v Európe začína chvieť. O tomto vývoji hovorí aj známy bulharský politológ Ivan Krastev. V knihe After Europe opisuje narastajúcu nedôveru voličov v Európskej únii k meritokracii, ktorá prináša vzostup populistov, čo nesľubujú svojim voličom kompetentnosť, ale blízkosť a porozumenie. A cituje pritom britského poslanca Michaela Gova, ktorý podporoval vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie a hovoril: „Ľudia majú už po krk expertov.“

Slovensko s istým oneskorením začína až dnes prepadať eufórii z tohto historického víťazstva. Po tragickej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej mu napomáha aj volanie v spoločnosti po zmene a príchode nových ľudí. Vidíme nástup úspešnej generácie, ktorej nositeľom sa stala strana Progresívne Slovensko. Sú to mladí ľudia, ktorí sa stali úspešnými vďaka svojim schopnostiam a pracovitosti. Majú ašpiráciu prevziať v krajine moc a zatiaľ sa im darí.

Odrazu nás však zaskočili výroky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie