Denník N

Čičmany, Liptov, Orava – každý región si zaslúži dobrý suvenír

Sochárka Nina A. Šošková. Foto - Ivan Kováč
Sochárka Nina A. Šošková. Foto – Ivan Kováč

Sochárka Nina A. Šošková chce dostať slovenských umelcov a dizajnérov do povedomia prostredníctvom dostupných suvenírov – inšpirovaných regiónmi, tradíciami, remeslom a umením.

Začalo sa to pred štyrmi rokmi v Čičmanoch.

Sochárka Nina A. Šošková tam na rodinnej chalupe strávila veľa času. Preto dôverne poznala nielen krásu čičmianskych vzorov, ktoré už boli na olympiáde aj na Expe, ale aj tú druhú stranu: ako sa o takú drevenicu treba starať, koľko to stojí námahy a peňazí, a že hoci si vás chodia obzerať a fotiť turisti z celého sveta, domáci štát je len veľmi málo nápomocný.

Hnevalo ju tiež, že nebyť svetlej výnimky – ľudovo-umeleckého dvora manželov Kudjakovcov –, človek by si z Čičmian nemal čo odniesť; jedine ak tuctové suveníry, aké nájdete všade.

Spolu s dizajnérkou Lenkou Sršňovou vymyslela projekt Vytvorené na Slovensku a odvtedy každý rok putuje po regiónoch s rovnakou misiou: inšpirovať sa lokálnym prostredím, čerpať z umeleckej či remeselnej tradície, ale posunúť to experimentom do súčasnej formy.

Na konci tohto reťazca je formálne originálny suvenír, ktorý si môže človek sám vyrobiť alebo kúpiť, ale to podstatné je ešte aj inde: z vysokého umenia a dizajnu robí čosi blízke, hodnotné, no zároveň dostupné, čoho sa každý môže dotknúť.

Posledný augustový víkend bude program Vytvorené na Slovensku na Orave – v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne s podtitulom Vytvor si Kompánka.

Ak dorazíte na tvorivé dielne vytvorené na Slovensku do Oravskej galérie, budete si môcť vytvoriť „totem“ z drevených prvkov inšpirovaných tvorbou Vladimíra Kompánka a ľubovoľne ho upraviť farbami. Foto – Ivan Kováč
Suveníry pre Čičmany – brošne v tvare kohútov. Foto – Ivan Kováč
Drevené „hračky“ – objekty On a Ona z prvej čičmianskej dielne v roku 2015. Foto – Ivan Kováč
Brošne ako suveníry z Čičmian so vzorom kohúta. Foto – Ivan Kováč

Na Orave bol ako doma

„Vladimír Kompánek bol maliar, ale aj sochár, ktorého tvorba je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie