Denník N

Aký medzinárodný poriadok si Rusi želajú

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Keď sa Kremeľ nemôže spoliehať na svoj vplyv v Rade bezpečnosti, poškuľuje po veľmocenskom kartele s jasnými sférami vplyvu.

Alexandr Gabujev je ruský politológ, Carnegieho centrum Moskva
Elena Černenková je ruská novinárka, Kommersant

Keď Rusi počúvajú chvály na svetový poriadok založený na pravidlách, ich štandardnou reakciou je, že sa spýtajú, kto v skutočnosti tieto pravidlá píše. Táto otázka aj dnes charakterizuje kremeľský prístup k Západom vychvaľovanému multilateralizmu.

Rusko ho totiž vidí tak, že keď Američania potrebujú konať unilaterálne, neváhajú a urobia to, a že presne toto je dvojitý štandard, ktorý ničí globálne pravidlá. Kedykoľvek sa ruský minister zahraničia Sergej Lavrov ocitne na medzinárodnom javisku, neúnavne vypočítava údajné americké porušenia medzinárodného práva počnúc bombardovaním Juhoslávie v roku 1999 cez inváziu do Iraku v roku 2003 a končiac úderom z roku 2011, ktorý pomohol v Líbyi zvrhnúť režim Muammara Kaddáfího.

Porušiť monopol na porušovanie

Iste, keď USA potrebujú legálne odobriť svoje aktivity, obrátia sa na multilaterálne orgány, ako je napríklad Rada bezpečnosti Organizácie Spojených národov. Lenže keď sa ich plány stretnú s odporom Ruska či iného stáleho člena Rady s právom veta, Amerika môže vždy siahnuť k inému riešeniu: k brutálnej sile a k mobilizácii svojich spojencov.

Nemôžeme sa preto veľmi čudovať, že Rusi vnímajú debaty o multilaterálnom svetovom poriadku založenom na pravidlách buď ako pokrytecké, alebo, a to je ešte horšie, ako sofistikovaný plán, ktorého cieľom je podkopať úlohu medzinárodného práva, ako je kodifikované v Charte OSN. Nech už ide o čokoľvek, keď Kremeľ uverí tomu, že ide o kriticky dôležité ruské národné záujmy, Kremeľ zo svojich úvah medzinárodné právo vynecháva.

Najjasnejším príkladom tohto prístupu bolo, keď Rusko v roku 2008 formálne uznalo dva odštiepenecké regióny v Gruzínsku a keď v roku 2014 anektovalo Krym. Z pohľadu ruského vedenia šlo o obranné opatrenia. Ako nám vysvetlil jeden ruský diplomat, Kremeľ sa domnieva, že keď môžu USA prekračovať medzinárodné právo po celom svete, tak by Rusi mali „zrušiť americký monopol na porušovanie medzinárodného práva minimálne v prípadoch, keď ide o ich kožu a ak majú zdroje, ktoré im umožnia nastoliť ich vôľu.“

Cynická cesta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie