Denník N

Danko si dal na patentovom úrade registrovať ochrannú známku „Človek človeku“

Podoba ochrannej známky, ktorú si chce Danko nechať registrovať. Zdroj - Úrad priemyselného vlastníctva
Podoba ochrannej známky, ktorú si chce Danko nechať registrovať. Zdroj – Úrad priemyselného vlastníctva

SNS začala už cez leto používať „Človek človeku“ ako kampaňový slogan, pracovať s ním bude zrejme aj naďalej.

Predseda parlamentu a vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko na Úrade priemyselného vlastníctva požiadal o registráciu obrazovej ochrannej známky s textom „Človek človeku“.

Text je v žiadosti o registráciu vo fonte a farbe, ktorú SNS používa aj na svojich bilbordoch. V podobnom formáte strana na vonkajších plochách propaguje napríklad rekreačné poukazy.

Slovné spojenie odkazuje na známu Dankovu vetu, ktorú predniesol vo svojom príhovore počas odovzdávania cien Spravodliví medzi národmi 25. januára 2017. Tieto vyznamenania udeľuje štát Izrael pre ľudí nežidovského pôvodu, ktorí počas druhej svetovej vojny riskovali životy, aby pomohli prenasledovaným Židom.

„Žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať len človek človeku. Ale žiaden iný človek nedokáže rozdať toľko zla, poníženia a urážok inému, je to dané len nám, ľuďom,“ povedal vtedy Danko.

Pre krkolomnú vetu sa stal terčom mnohých internetových žartov.

Slogan z opaľovacích krémov

SNS už slogan „Človek človeku“ používa, objavil sa napríklad na opaľovacích krémoch, ktoré rozdávali ich stranícke „letné hliadky“ v lete na kúpaliskách.

„SNS využíva predmetný slogan. Tak ako máme registrované iné známky, chceme aj túto,“ vysvetľuje hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Na obale malých opaľovacích krémov je po slogane „Človek človeku“ menší nápis „Chránime vás“ a volebný výsledok strany z roku 2016, teda 8,6 percenta. Aj s ním SNS pracuje častejšie: na bilbordoch upozorňuje, že vďaka tomuto výsledku dokázali presadiť spomínané rekreačné poukazy či zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov.

Opaľovacie krémy od SNS. Foto – SNS

Ako vysvetľuje právnik Lukáš Steiniger, ktorý sa špecializuje na autorské právo, účelom ochrannej známky je odlíšiť tovary alebo služby od konkurencie a tým ich de facto chrániť pre zneužitím.

„Ochranná známka má však svoj význam iba v obchodnom styku. Tretie osoby nesmú ochrannú známku bez príslušnej licencie používať,“ vysvetľuje. „V rovine, ktorá však nemá obchodnú povahu a ktorej výsledkom nie je uvádzanie tovarov alebo služieb na trh, ako je napríklad bežná komunikácia fyzických osôb či informovanie verejnosti, sa práva z ochrannej známky nemôžu aplikovať.“

Patentový úrad potvrdil, že žiadosť o registráciu dostali 19. augusta a momentálne posudzujú jej formálne náležitosti.

Čo sa smie registrovať

Firmy si často nechávajú ako ochrannú známku registrovať logá, no môže ísť aj o iné produkty. Dôležitý je rozdiel medzi obrazovou a slovnou ochrannou známkou. Zákon totiž neumožňuje ako slovnú ochrannú známku registrovať bežné slovné spojenia a obmedziť ich používanie.

Ako príklad: Denník N má registrovanú ako obrazovú ochrannú známku „Minúta po minúte“ v grafickej podobe, akú vidíte na našom webe. Slovné spojenie „Minúta po minúte“ v inom grafickom prevedení však bežne používajú aj iné médiá.

Podobné je to aj s registráciou Dankovej ochrannej známky. Ak by ju Úrad priemyselného vlastníctva schválil, išlo by o používanie spojenia „Človek človeku“ v grafickom prevedení, v akom si ho prihlásil predseda SNS.

„Majiteľ obrazovej ochrannej známky ju však môže používať jedine v podobe, v akej je zaregistrovaná. V prípade obrazových známok sa dbá práve na celkovú jedinečnosť grafického vyobrazenia,“ potvrdzuje právnik Lukáš Steiniger.

Preto aj v prípade registrácie bude môcť slovné spojenie „človek človeku“ ďalej používať každý. „Nebude iba možné používať toto slovné spojenie v zhodnom alebo značne podobnom grafickom vyobrazení,“ dodáva právnik.

„Prihlasovateľ zvolil možnosť registrácie len obrazovej ochrannej známky práve z dôvodu, že samotné slovné spojenie ‚človek človeku‘ vykazuje znaky, pre ktoré by jeho registrácia ako slovnej ochrannej známky zrejme nemusela prejsť z dôvodov takzvanej absolútnej výluky registrovateľnosti.“

Zaujímavé je, že žiadosť o registráciu nepodala SNS, ale Danko ako fyzická osoba. Podľa prihlášky chce Danko spojenie „Človek človeku“ používať na tlačovinách, kalendároch, reklamných predmetoch, odevoch či v reklame.

Video: Letná hliadka SNS

Ako to vlastne myslel

Danko sa k svojmu známemu výroku niekoľkokrát vracal. V septembri 2017 agentúre SITA vysvetľoval, že opoziční politici ho zámerne vytrhli z celého prejavu, a preto sa na ňom ľudia smejú.

„Bol som hlboko dojatý príbehmi ľudí, ktorí rozprávali o svojom prenasledovaní a týraní. Boli to také silné príbehy, že sa človek rozcíti. Bol som požiadaný o krátky príhovor,“ hovoril.

„Podstatou mojej myšlienky bolo, že ani zviera nedokáže ublížiť tak ako človek. Vyzdvihol som, že nás dnes Židia dokážu oceniť, aj keď sme patrili k národom, ktoré im ubližovali. Ak to strihnete, vznikne veta, na ktorej sa smeje celý národ.“

Neskôr si však skúšal robiť žarty aj sám zo seba. Vlani koncom roka zverejnil na svojom Facebooku „silvestrovské“ video, ktoré sám nazval „Človek človeku“.

Vo videu, ktoré obsahovalo aj narážku na jeho škandál s odpísaním celých častí rigoróznej práce z piatich učebníc, ľuďom na rok 2019 zaželal „toľko lásky, ako len človek človeku dokáže dať“.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Danko

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie