Denník N

Blížia sa prvé voľby, ktoré môžu v Nemecku vyhrať populisti

Jeden z plagátov, ktoré AfD používala pred poslednými eurovoľbami. Je na ňom maľba s názvom Trh s otrokmi. Dopĺňa ju heslo "Aby sa z Európy nestala Eurábia". Foto - TASR/AP
Jeden z plagátov, ktoré AfD používala pred poslednými eurovoľbami. Je na ňom maľba s názvom Trh s otrokmi. Dopĺňa ju heslo „Aby sa z Európy nestala Eurábia“. Foto – TASR/AP

Prvú septembrovú nedeľu čakajú Nemecko regionálne voľby, ktoré môžu priniesť zlom v nemeckej politike. V Sasku a Brandenbursku, dvoch spolkových krajinách bývalého východného Nemecka, si budú voliť svojich zástupcov do krajinského parlamentu a minimálne v jednom z nich môže tento rok vyhrať antiimigračná, nacionalistická a populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD).

V Brandenbursku, kde všetky voľby od roku 1990 vyhrali sociálni demokrati (SPD), AfD vedie v štyroch z piatich posledných prieskumov.

„Nejde o to, že by sme maľovali čerta na stenu – víťazstvo AfD môže byť krutou realitou,“ napísal pred dvoma týždňami šéf brandenburskej SPD Dietmar Woidke členom strany.

Nádejou pre SPD je najnovší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie