Denník N

Özil sa trápi. V Arsenale nezapadá do systému, k tomu ho kritizujú za kamarátstvo s Erdoğanom

Pre ďalšie smerovanie kariéry 30-ročného Mesuta Özila môže byť nová sezóna rozhodujúca. Nezačala sa najlepšie.

Minulý mesiac ho totiž pri jazde v severnom Londýne prepadli dvaja muži s nožmi, pričom bosniansky spoluhráč Sead Kolašinac vyskočil z auta a agresorov odohnal.

Pokus o prepadnutie sa stal najnovšou kontroverziou spojenou s Özilom, jednou z najväčších hviezd Arsenalu, ktorému sa však v poslednom období herne nedarí. Aj vzhľadom na jeho lukratívny plat (350-tisíc libier týždenne) sa počas prestupového obdobia špekulovalo, že by z klubu mohol po šiestich rokoch odísť.

Özil si po júlovom incidente najal 24-hodinovú ochranku a v Londýne už nemá tradičné pokojné miesto, kde zostával stranou od politických kontroverzií, ktoré vznikli na základe jeho dvojitej identity – tureckej a nemeckej.

Vzťah s Erdoğanom

Narodil sa do rodiny tureckých prisťahovalcov v nemeckom Gelsenkirchene a od mládežníckych kategórií reprezentoval Nemecko.

Po minuloročnom svetovom šampionáte však ukončil reprezentačnú kariéru aj v reakcii na ostrú kritiku, ktorá naňho smerovala po zverejnení spoločnej fotografie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Keď sa na začiatku júna v Istanbule oženil s bývalou Miss Turecko Amine Gülşe, zavolal si Erdoğana dokonca za svedka a ten mal na hostine aj príhovor.

„Özil je v prvom rade futbalista, ale počas celého svojho dospelého života bol aj symbolom,“ píše reportér Telegraphu Sam Dean. „Je to zodpovednosť, ktorú nechcel, a váha, ktorá mu vždy nepohodlne ležala na pleciach. Nakoniec sa ukázalo, že to bolo také ťažké, že otočil svoj chrbát Nemecku – krajine, kde sa narodil, svojmu pôvodnému domovu.“

V malom tureckom meste Devrek, odkiaľ pochádza Özilova rodina (emigrovala v 60. rokoch), je bilbord so spoločnou fotografiou Özila a Erdoğana. Vznikla v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie