Denník N

Vyzeralo to ako teroristický útok. Poľsko zažilo jednu z najväčších tragédií v dejinách Tatier

Záchranári prinášajú zranených ľudí do nemocnice v meste Zakopané. Foto - TASR/AP
Záchranári prinášajú zranených ľudí do nemocnice v meste Zakopané. Foto – TASR/AP

Úder bleskom na vrchu Giewont – 4 mŕtvi, 157 zranených. O prichádzajúcej búrke sa vedelo, nemali čo robiť na kopci, hovorí poľský meteorológ. 

Vrch Giewont je jeden z najnavštevovanejších v poľských Tatrách. Na kopec vo výške 1894 metrov sa dá dostať relatívne ľahko, čo mnohých láka.

„Na Giewont chodia náhodní ľudia, je to prechádzka pod horou, nie je náročný. Popularita štítu medzi ľuďmi, ktorí nemajú horské znalosti, je ohromná,“ povedal pre denník Gazeta Wyborcza náčelník štábu poľskej Tatranskej dobrovoľnej záchrannej služby Jan Krzysztof.

Giewont je však zároveň v zlom počasí jeden z najnebezpečnejších štítov v Tatrách. Na vrchole je už vyše sto rokov postavený 15-metrový kovový kríž. Okrem neho sú tam kovové reťaze.

Vo štvrtok okolo jednej hodiny boli na vrchole desiatky ľudí, možno aj viac ako sto osôb, keď prišla búrka. Priamo do kríža udrel blesk.

Zahynuli dve ženy a dve deti vo veku 10 a 13 rokov. Zranilo sa ďalších najmenej 157 ľudí, dve osoby sú nezvestné. Zároveň v tom čase v slovenských Západných Tatrách po údere blesku na vrchu Baníkov spadol z útesu český turista, ďalší dvaja ľudia sa zranili.

„Bol to jeden z najtragickejších dní v histórii tatranskej turistiky,“ napísal denník Gazeta Wyborcza.

Na vrchu Giewont je 15-metrový kríž. V piatok tu záchranári pátrali po nezvestných, podľa posledných údajov išlo o dvoch ľudí. Foto – TASR/AP

Prúd zasiahol ľudí do radu

Nezvyčajne tragické boli udalosti hlavne na poľskej strane. „Niektorých ľudí to zasiahlo priamo, pretože podľa informácií hneď po údere bleskom ľudia padli na južnú stranu Giewontu. Náraz išiel po reťaziach, ktoré istia vstup na vrchol, zasiahli každého do radu,“ povedal šéf záchranárov Krzysztof.

Dodal, že keď prišli záchranári na vrchol,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie