Denník N

Kanadský fenomén Justin Trudeau prišiel o čaro a môže prehrať voľby

Kanadský premiér Justin Trudeau sa rád fotí so svojimi priaznivcami. Foto - TASR/AP
Kanadský premiér Justin Trudeau sa rád fotí so svojimi priaznivcami. Foto – TASR/AP

Používa sociálne média, usmieva sa aj plače. Kanadský premiér, ktorý bol miláčikom aj mimo svojej krajiny, stráca popularitu pred októbrovými voľbami.

Vyrastal obklopený politikou a umením. Keď sa narodil, jeho otec bol kanadským premiérom a mama spisovateľka. Keď mal päť rokov, rodičia sa rozviedli a dohodli sa na striedavej starostlivosti.

„Milovali sa neuveriteľne, vášnivo a úplne. Ale bolo medzi nimi 30 rokov a moja mama nikdy nebola rovnocenným partnerom v tom, čo tvorilo život môjho otca, jeho povinnosti, jeho krajinu,“ povedal Justin Trudeau v roku 2009.

Možno by na Montrealskej univerzite ďalej študoval environmentálnu geografiu alebo vyučoval francúzštinu, keby na štátnom pohrebe svojho otca v roku 2000 nepredniesol prejav, ktorým na seba upozornil. Uzavrel ho slovami „Je t’aime, papa“ (v preklade Ľúbim ťa, oci) a so slzami v očiach položil hlavu na otcovu rakvu s kanadskou vlajkou.

Verejnoprávne médium Canadian Broadcasting Corporation vzápätí dostalo vyše tisíc žiadostí od poslucháčov, ktorí chceli reprízu jeho prejavu.

Odvtedy sa Justin Trudeau stal miláčikom médií, kanadským premiérom aj kritizovaným politikom.

Usmieva sa aj plače

S liberálmi v roku 2015 síce vyhral federálne voľby, no v súčasnosti mu klesá popularita, ktorú si pôvodne vybudoval sociálnymi sieťami. Pochopil totiž, že sa musí prispôsobiť novej realite sociálnych médií.

Z jeho fotografií sa stali rýchlo virály, ktoré sa šírili internetovým priestorom. Niektorí ho označili za prvého premiéra obdobia nástupu Instagramu, kritici zas za „Paris Hiltonovú kanadskej politiky“.

„Myslím si, že v tvorbe istého imidžu je pravdepodobne najlepším vrcholovým štátnikom od čias Ronalda Reagana,“ povedal pre Guardian politický stratég Warren Kinsella.

Trudeau presadzoval víziu Kanady ako priateľského a otvoreného národa, vítal prisťahovalcov na letisku, usmieval sa s rodinou na pochode Pride.

Dokázal sa tiež rozplakať – napríklad pri návšteve Osvienčimu, pre obete streľby v mešite alebo keď hovoril o nespravodlivom zaobchádzaní so sexuálnymi menšinami v minulosti.

Celý čas budoval okolo seba dojem, že slúži ľuďom a tí ho za to obdivujú.

Momentálne sa však ukazuje, že sa mu to môže vypomstiť. Niektoré politické opatrenia, ktoré zaviedla jeho vláda, spôsobili, že jeho politická identita sa zdá byť vyprázdnená či až falošná. Usvedčujú ho v tom politické škandály.

Trudeauovo referendum

Začiatkom roka kanadský denník The Globe and Mail napísal, že Trudeauovi blízki asistenti vlani lobovali u bývalej ministersky spravodlivosti Jody Wilsonovej-Raybouldovej, aby zariadila odloženie trestného stíhania veľkej stavebnej spoločnosti SNC-Lavalin pre podozrenia zo sprenevery a korupcie.

Kanadský úrad pre dodržiavanie etiky rozhodol, že Trudeau a jeho tím sa pokúsili oslabiť rozhodnutie federálnych prokurátorov a chrániť spoločnosť. Tú inak ešte v roku 2015 obvinili z miliónových úplatkov na zaistenie si lukratívnych obchodov v Líbyi. Peniaze mali pritom dostať aj ľudia z okolia a rodiny diktátora Muamara Kaddáfího.

Justin Trudeau medzitým vylúčil bývalú ministerku z liberálnej strany a za svoje konanie sa odmietol ospravedlniť. Tvrdí, že chcel len chrániť pracovné miesta.

Agentúra Reuters zas napísala, že Trudeau je prvý kanadský premiér, ktorý porušil etické pravidlá v krajine. Hrozí mu tiež, že ako prvý predseda vlády od 30. rokov minulého storočia nebude znovuzvolený.

Podpora mu totiž klesla zo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie