Denník N

Ako Taliani bojujú proti konšpiračným teóriám? Aj drsným spôsobom

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Proti odporcom očkovania skúsili na juhu Európy použiť dve taktiky: tvrdšiu a chápavejšiu. Ako ukazuje zvyšujúci sa podiel zaočkovaných, fungujú zrejme obe.

Autorka je americká historička a novinárka

Od ľudí presvedčených o plochosti Zeme alebo o tom, že vedia, aká je skutočná pravda o 11. septembri, odlišuje antivakcinačných konšpiračných teoretikov významný detail: dokážu urobiť okamžitú a veľkú škodu. Keď odporca očkovania presvedčí rodičov, aby nedali zaočkovať svoje dieťa, výsledkom môže byť choroba, či dokonca smrť.

Chcú nám len zle

Ako sa tomu brániť? Pomôže rodičom vystrašeným vakcínami, keď sa k nim budeme správať s pochopením alebo keď budeme tvrdí? V posledných rokoch vyskúšali obe taktiky v Taliansku, kde od roku 2012 zaočkovanosť klesala. Už v roku 2015 sa Taliansko dostalo na jednu z najnižších priečok v európskom rebríčku zaočkovanosti proti osýpkam. S 85 percentami na tom bolo horšie ako India. A v roku 2017 prišla predvídateľne silná epidémia osýpok: ochorelo na ne päťtisíc detí a štyri z nich zomreli.

Nie je ťažké prísť na to, ako sa to stalo. Je dobre známe, že dôvera Talianov k ich vláde je dlhodobo veľmi nízka a krajina má bohatú tradíciu šírenia medicínskych hoaxov. Navyše, táto téma sa ešte aj spolitizovala. Hnutie piatich hviezd venovalo veľa času tomu, že prikyvovalo a podnecovalo antivaxerov. Neprekvapí, že hnutie založené na nenávisti k „establišmentu“ bolo podozrievavé aj k medicínskemu establišmentu.

Argumenty talianskej protiočkovacej kampane sú tie isté ako americké: strach, že väčšina bežných detských očkovacích látok spôsobuje autizmus; viera v to, že vakcíny sú humbug, ktorý si vymysleli chamtivé farmafirmy; presvedčenie, že nebezpečenstvo očkovania niekto úmyselne skrýva.

Ste hlúpi

Pri pohľade na toto všetko jednému talianskemu lekárovi došla trpezlivosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie