Denník N

Slovenský sinológ z Hongkongu: Je to najlepšie mesto na svete

Sinológ a politológ Martin Šebeňa miluje na Hongkongu prírodu aj bohatý spoločenský život. Foto - M. Š.
Sinológ a politológ Martin Šebeňa miluje na Hongkongu prírodu aj bohatý spoločenský život. Foto – M. Š.

Prečo sa ľudia v Hongkongu búria, väčšina z nich býva v malých bytoch a mafiáni z triád sú na strane Číny? V rozhovore to vysvetľuje slovenský sinológ Martin Šebeňa.

Martin Šebeňa žije už vyše sedem rokov v Hongkongu, ktorý už dva mesiace prežíva obrovské protesty proti tlaku čínskej komunistickej strany. Rozprávali sme sa na tieto témy:

  • prečo chodia do ulíc demonštrovať státisíce ľudí
  • či môže Hongkong odolať miliardovej Číne
  • prečo je tam bývanie extrémne drahé, ale super sa tam žije
  • prečo mafiáni zo slávnych triád podporujú komunistov

Ako dlho žijete v Hongkongu?

V Hongkongu som od marca 2012, už sedem a pol roka. Pre mňa je to najlepšie mesto na svete. Takmer všetko mi na ňom vyhovuje: počasie, topografia, jedlo, ľudia, životný štýl.

Tak si to postupne rozoberme. Aké tam je väčšinou počasie? 

Hongkong je v subtropickom pásme, takže sa tu striedajú dve ročné obdobia. Zima je trochu chladnejšia a suchšia, leto je horúce a vlhké. Väčšina cudzincov nemá rada leto, lebo je príliš teplo, ale ja som zase nikdy nemal rád zimu, takže pre mňa je to ideálne. V zime je medzi 15 – 25 stupňami. Čo sa mi páči, je, že dni sú približne rovnako dlhé. A tak nehrozí, že je v zime už o štvrtej tma.

Vaše obľúbené jedlo? 

Jem hlavne východoázijské jedlá, najmä čínske, je medzi nimi veľká rozmanitosť. U nás o tom ľudia veľmi nevedia, ale čínska kuchyňa nie je jednoliata. Ide asi o 6 až 8 veľkých kuchýň, ktoré sa od seba zásadne líšia. V Hongkongu dominuje kantonská, ktorá nie je pálivá, používajú sa zásadne čerstvé suroviny a veľmi veľa morských plodov. V Hongkongu sa však dá nájsť úplne všetko.

V čom je tam životný štýl iný ako u nás?

K životnému štýlu patrí, že nikdy nemusím variť, pretože je lacnejšie najesť sa vonku než variť doma. Funguje tam fantastická

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hongkong

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie