Denník N

Fico zas diskutoval sám so sebou – ale sám si aj protirečil

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér robil v TA3 vážne chyby, nikto mu neoponoval. Niektoré z nepresností sa dajú považovať za významné.

Robert Fico v nedeľu debatoval na TA3 o zahraničnej politike a návšteve Ruska so svojím najobľúbenejším diskusným „partnerom” – sám so sebou. Je však možné, že si sám skutočne vystačí. Niektoré jeho tvrdenia si totiž navzájom fakticky protirečia.

O Amerike nesprávne

Premiér sa nemohol pri diskutovanej téme nedotknúť vplyvu sankcií na ekonomiku Slovenska. Kým pravdivo hovoril, že slovenský export do Ruska poklesol v poslednom období o takmer 20 percent, v prípade argumentovania o obchode medzi USA a Ruskom už pravdu nemal.

Tvrdil totiž, že export USA do Ruska napriek sankciám rastie. Americký export do Ruska však poklesol v prvom kvartáli 2015, rovnako aj v medziročnom porovnaní. Snaha ukázať USA ako krajinu, ktorá zo súčasnej situácie profituje, kým Únia a Rusko trpia, nie je na mieste.

Fico nemal pravdu, ani keď uvádzal, že americká armáda má vo svojej výbave 180 kusov ruských vrtuľníkov Mi-17. Podľa dostupných údajov ich majú Američania menej ako desať na tréningové účely. V minulosti tieto stroje nakupovali pre iné štáty, napríklad pre Afganistan a Irak – išlo spolu približne o 50 kusov.

Privatizovaný SPP alebo nie?

Jedným z protirečivých tvrdení premiéra bolo, že Slovenský plynárenský priemysel je privatizovaný a štát naň nemá žiadny vplyv. Pred necelým rokom však prebehlo spätné odkúpenie akcií SPP a od leta 2014 štát ovláda sto percent akcií matky SPP, teda časti SPP, ktorá je obchodníkom s plynom.

Paradoxne, sám premiér sa v minulosti zvykol chváliť tým, že ceny plynu za jeho vlády zostávali stabilné. Podobné silácke vyhlásenia z roku 2013 a 2014 o tom ako štát získava totálnu kontrolu nad cenami plynu a bude vyjednávať zľavu na plyn s Gazpromom – čo bol jeden z hlavných argumentov vlády pri odkupovaní SPP – sú zrazu neaktuálne.

Fico v poslednom čase zvykne ako jeden z úspechov svojej energetickej politiky uvádzať projekt Eastring, ktorý má priniesť plyn na Slovensko cez Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko. Toto, ani ďalšia sebachvála o reverznom využívaní plynovodov do Ukrajiny, mu však nebránilo prísť v rovnakej relácii aj s úplne opačným tvrdením.

Pri demonštrovaní vážnosti situácie o zastavení tranzitu plynu cez Ukrajinu na Slovensko totiž spomenul, že ak sa tak skutočne v roku 2020 stane, naše rúry vyschnú. Jeho samotné predchádzajúce vyhlásenia ho usvedčujú zo zavádzania.

Dôležité nepresnosti, nulová reakcia

Minimálne niektoré z Ficovych faktických nepresností sa dajú považovať za významné a ovplyvňujúce silu jeho argumentov. Ďalšie chyby len zhoršujú celkový dojem.

Na protirečivé a nepresné tvrdenia sa navyše Ficovi v štúdiu nedostalo dostatočnej reakcie zo strany moderátora Norberta Dolinského.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie