Denník N

Rusko a jeho smetiská: miliardový biznis, telefonáty Putinovi a úspešné malomestské protesty

V Archangeľskej oblasti miestni obyvatelia zablokovali cestu vedúcu k železničnej stanici Šies, kde má stáť jeden z najväčších odpadových polygónov na svete. Vtedy sa stala nezvyčajná vec – policajti sa postavili za demonštrantov.

Likvidácia odpadov patrí k najskorumpovanejším odvetviam v ruskom priemysle vôbec. Do hry o veľké peniaze sa zapájajú aj ľudia napojení na vládu a tajné služby. Demonštrácie proti skládkam v obciach majú väčší revolučný potenciál než opozičné protesty v centre Moskvy.

„Alexandrov nie je smetisko!“ kričali ľudia v – na ruské pomery – neveľkom, asi šesťdesiattisícovom, meste ležiacom vo Vladimírskej oblasti.

„Nie sme odpadkové koše Moskvy,“ volali ďalší. Mnohí z nich doteraz nechodili k voľbám, alebo volili tých, koho im ponúkli v štátnej televízii. Keď im však začali odpadky zo skládky prenikať do domovov a hora z plastov a zvyškov všetkého možného dosiahla výšku 45 metrov, rozhodli sa vyraziť na demonštráciu.

Aj preto, že do ich okresu začali podnikaví skládkoví magnáti z firmy Ekoresurs privážať komunálny odpad z Moskvy. Vlastné smeti, to by ešte Alexandrovčania zniesli. Ale smeti Moskovčanov, ktorí ich vyprodukujú až 10 miliónov ton ročne…

A to vravíme len o komunálnom odpade. K nemu je potrebné pridať ešte stavebný, biologický a špeciálny odpad z nemocníc.

Tristo nahnevaných

Posledná demonštrácia v Alexandrove sa konala minulý víkend. Na Streleckom nábreží neďaleko miestneho domu kultúry sa zišlo asi 300 ľudí, čo je síce na prvý pohľad málo, keďže sa však takto miestni obyvatelia začali zhromažďovať prvýkrát za posledných 28 rokov, udalosť vzbudila v policajných aj vládnych kruhoch mimoriadnu pozornosť. Búria sa snáď už aj títo doposiaľ pasívni občania?

Dôvod by tu bol. V Alexandrove totiž teraz chcú rozšíriť existujúcu skládku – jednu z najväčších v celej Vladimírskej oblasti – nachádzajúcu sa neďaleko obce Maškovo, tri kilometre od Alexandrova.

Nielen jej obyvatelia si to neželajú. Medzi nespokojnými sa už objavili prví, začínajúci aktivisti, ktorí si vzali na starosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie