Denník N

Čaputová ide do konfliktu so Smerom – chce, aby Jankovská odišla

Premiér Peter Pellegrini, prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Smeru Robert Fico. Foto – N
Premiér Peter Pellegrini, prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Smeru Robert Fico. Foto – N

Aktualizované o stanovisko premiéra – Prezidentka kritizovala lustrácie novinárov aj prokurátorov a zastala sa vyšetrovateľov prípadu vraždy Jána Kuciaka. Odchod Jankovskej je aj na jej zvážení, oznámil Pellegrini.

Prezidentka Zuzana Čaputová otvorene vyzvala nominantku Smeru Moniku Jankovskú, aby odstúpila z funkcie štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti. Spravila tak v prejave k súčasnej politickej situácii.

Prezidentka hovorila o potrebe vyvodiť osobnú, politickú, disciplinárnu a trestnú zodpovednosť v situácii, keď polícia potvrdila, že Jankovskej odobrali jej mobilný telefóna a z prepisov komunikácie Mariana Kočnera je známe, že si s ňou pravidelne písal.

Je neobhájiteľné zotrvať vo funkcii

„Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné naďalej zotrvávať v jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti,“ povedala.

Premiér Peter Pellegrini niekoľko hodín po prezidentkinom vystúpení odmietol, že by mal o Jankovskej rozhodovať na základe novinových článkov či statusov na sociálnej sieti, a zotrval na pozícii, že zatiaľ na jej odvolanie nie sú dôkazy a aj v jej prípade ide o politický súboj.

Zároveň však veľmi jasne naznačil, že štátna tajomníčka by mala zvážiť odchod z funkcie. Je podľa neho aj na jej zvážení, či medializácia jej komunikácie s Kočnerom pomáha jej osobe a strane, ktorá ju nominovala – teda Smeru. „Trvám na tom, že treba preveriť, či pani štátna tajomníčka mala nezákonnú alebo toxickú komunikáciou s touto osobou,“ povedal tiež Pellegrini.

Jankovská si podľa vyšetrovateľov s Kočnerom až do jeho zatknutia písala a vymenila si s ním zhruba tisíc šifrovaných správ. Ona to odmieta. Polícia jej zadržala dva mobily a vo veci prebieha trestné stíhanie pre korupciu a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Smer, premiér Peter Pellegrini ani minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) však zatiaľ jej odchod nepožadujú. Jankovská je na dovolenke a sama odstúpiť nemieni.

Prezidentka Čaputová. Foto – TASR

Prezidentka v prejave hovorila o tom, že „spravodlivosť na Slovensku bola tovarom a že istí ľudia si ju dokázali pre seba kúpiť“. Vravela tiež, že niektorí ľudia z inštitúcií, ktoré nás majú chrániť (z polície, prokuratúry, súdov), chránili, naopak, týchto ľudí. „Časť ľudí s nimi kolaborovala, slúžila zločinu, a časť ľudí tento stav tolerovala. Obe sú neprípustné.“

Kde môže prezidentka narážať na Smer

Prezidentka verí práci vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí majú na starosti prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj prípady Mariana Kočnera. Zastala sa aj zverejňovania správ z Kočnerovho mobilu a vyslovila sa proti hlasom, ktoré zverejnené správy bagatelizujú s tým, že ich autori sedia vo väzení a nemajú už žiadny spoločenský ani politický vplyv.

V tejto časti jej vystúpenia je možné identifikovať komunikačnú stratégiu predsedu Smeru

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie