Denník N

Slovenský film Kto je ďalší? je ďalším nepodareným pokusom o Black Mirror na domáci spôsob

Kyberšikana je vážna vec, ale tento film sa vážne brať nedá.

Upozornenie, recenzia obsahuje spoilery

Po vlaňajšom slovenskom trileri o zabijackom dome je tu ďalšia domáca ponáška na britský seriál Black Mirror o zhubnom vplyve nových technológií na ľudstvo.

Nová snímka Kto je ďalší? podľa tvorcov chce hovoriť o tom, že „moderná doba nie je úplne bezpečná a internet, bez ktorého si nevieme predstaviť našu existenciu, vie byť šialene nebezpečné miesto.“

Premiér Peter Pellegrini na slávnostnej premiére povedal pre denník Plus jeden deň, že osobne skúsenosť s kyberšikanou nemá, priznal sa však k tomu, že občas „lajkne nejaký ten príspevok, najmä ak je vtipný,“ pokladá sa totiž za „veselého človeka“.

Šikana, či už tá fyzická, alebo cez internet, je vážna vec. Cynický recenzent nechce tému zľahčovať, ani nechce hejtovaním šikanovať filmárov, nech zúfalo skočia z okna, ako sa to prihodilo hrdinke ich záverečnej poviedky. Pokladá však za potrebné poopraviť obraz filmu z bombastickej kampane, ktorá má na naše pomery bezprecedentné rozmery a mediálne pokrytie.

Režisér Miro Drobný (dokument RYTMUS sídliskový sen) ju poňal vo veľkom štýle.

Všetko pre lajky

Film zlomil rekord už pred svojou premiérou vďaka nasadeniu do rekordného počtu 86 kinosál, čo je najviac, koľko kedy aký film – aj vrátane blockbusterov – na Slovensku mal.

Skúsenosti s kyberšikanou priznali speváčka Celeste Buckingham, ktorá doň zložila pieseň, aj reperka Aless, ktorá v ňom hrá a ktorej snímka podľa marketingu zmenila život.

Z médií sme sa dozvedeli, čo je to rooftopping – lezenie na vysoko položené miesta s cieľom získať lajky na sociálnej sieti –, že ruskí rooftopperi Vadim Makhorov a Vitalij Raskalov riskovali pri nakrúcaní životy a ruská extrémna modelka Angela Nikolau musela podpísať vyhlásenie, že ak pri nakrúcaní filmu náhodou zomrie, za jej smrť nebude štáb zodpovedný.

Ďalej sme sa dozvedeli, že v ňom bude účinkovať americký herec Brian Caspe (Hellboy, Mission Impossible) a že jeho dej vychádza zo skutočných príbehov, čo niektorých zmiatlo, aby napísali, že je to dokument, čo nie je.

Po premiére sa rozoberalo, v ako veľmi škandalóznom outfite prišla vulgárna internetová hviezdička Alex Wortex.

Že sme ešte niečo také v našich kinách nevideli, je v určitom zmysle skutočne pravdivé. Málokedy vznikne slovenský film, ktorý obsahuje zábery zo Šanghaja, západ slnka nad jadrovou elektrárňou, ďalej sú tu kotlebovci, zoofília aj šprintujúci farár. Poďme si to rozobrať poviedku po poviedke.

V prvej časti s názvom #povstanie reperka Aless na výchovnom koncerte v okresnom kultúrnom dome rozpráva pred školskou triedou o tom, ako ju kyberšikana dohnala k pokusu o samovraždu. Na pódiu ju moderátor tlačí do nepríjemných spomienok, cynická mládež ju má na háku a drsne si z nej uťahuje.

Medzitým vonku zaparkuje vyholený extrémista čierne terénne auto a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie