Denník N

Kde sa ešte dá vidieť krása bez davu turistov: z konca sveta na „najťažší“ trek

Foto - Pavol Draxler
Foto – Pavol Draxler

Na čilskom ostrove Isla Navarino, ktorý ešte turisti neobjavili, sa chodí na podľa miestnych najťažší trek na svete. Niekoľko dní ste tam odkázaní iba na seba a svoje zásoby.

Mesto Ushuaia si oficiálne hovorí aj koniec sveta, respektíve mesto na konci sveta. Ushuaia je posledné mesto na juhu Argentíny, odkiaľ vzhľadom na jeho polohu blízko k Antarktíde vyrážajú expedície a komerčné plavby. Nie je to však úplne pravda.

Pri svojej nedávnej ceste okolo sveta som sa snažil vyhnúť miestam, ktoré sú preľudnené turistami. To sa posledných desať rokov týka aj miest, ktoré boli vyhľadávané pre svoju panenskú prírodu.

Niekoľko desiatok kilometrov južnejšie od Ushuaia sa nachádza turistami zatiaľ len veľmi málo objavený čilský ostrov Isla Navarino a na ňom magické mestečko Puerto Williams, z ktorého sa začína „najťažší“ trek Dientes Navarino.

Väčšinu z 3-tisíc obyvateľov tvoria príslušníci čilského námorníctva. Jedným z dôvodov, prečo je tento ostrov taký málo navštevovaný, je zrejme jeho dostupnosť v porovnaní s inými turistickým destináciami v oblasti ako Torres del Paine či park Tierra del Fuego pri Ushuai. Vzhľadom na preplnenosť a komercializáciu, ktorá zasiahla tieto oblasti v posledných rokoch, sa to však môže rýchlo zmeniť.

Miestami príroda pripomína Tatry. Foto – Pavol Draxler
V pizzérii v Puerto Williams. Foto – Pavol Draxler

V národnom parku Torres del Paine je už potrebné získať povolenie pre vstup na najzaujímavejšie turistické trasy. To je vhodné zháňať aj týždne dopredu pre dostupnosť voľných termínov. Neprehľadnosť rezervačného systému pre rôzne kempy po ceste tiež nepridáva na atraktivite.

Tieto miesta sú nepochybne úchvatné, ale mnoho cestovateľov vyhľadáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie