Denník N

Jankovská má podľa Pellegriniho zvážiť odchod, do boja s Ficom premiér nejde

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa ministerstva spravodlivosti sa má rozhodnúť Smer alebo Monika Jankovská.

Predseda vlády Peter Pellegrini nepriamo vyzval štátnu tajomníčku za Smer Moniku Jankovskú, aby zvážila odchod z funkcie. Hoci sa jej nezastal, neohlásil, že navrhne jej odvolanie.

Menovanie a odvolávanie štátnych tajomníkov navrhuje vláda, ktorá sa po letnej prestávke stretne už v utorok. Nominovali ich v skutočnosti koaličné strany.

„Chcem veriť, že aj pani štátna tajomníčka ako dospelá žena musí vnímať, že v tejto stupňujúcej sa hre je už predmetom politického zápasu, a je v tejto chvíli aj na jej zvážení, či táto situácia pomáha aj jej osobne alebo strane, ktorá ju do tejto funkcie nominovala,“ povedal premiér v mimoriadnom vyhlásení, po ktorom novinári nemohli klásť otázky.

„Bez otáľania“

Premiér nenavrhne Jankovskú odvolať. „Ak sa previnila voči tomu, ako má konať vysoká štátna úradníčka, zaujmem k tomu bez otáľania jednoznačný a rázny postoj,“ vyhlásil Pellegrini.

Premiér hovorí, že treba preveriť, či mala štátna tajomníčka „nezákonnú alebo toxickú komunikáciou“ s Kočnerom.

Pellegrini však zároveň kritizoval, že sa tu rozbieha „organizovaná hra“ s vybranými časťami vyšetrovacieho spisu. „Odmietam hysterické výkriky, že vláda niekoho kryje alebo že vláda nekoná.“

Čo robí Fico?

Nie je zatiaľ jasné, či Pellegrini konzultoval svoje stanovisko s Robertom Ficom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie