Denník N

Namiesto Los Angeles trucolympiáda v Trenčíne. Ako komunisti vymysleli Hry priateľstva 1984

Imrich Bugár, oficiálna známka Družby a Jozef Pribilibec. Foto – archív TASR, commons.wikimedia.org
Imrich Bugár, oficiálna známka Družby a Jozef Pribilibec. Foto – archív TASR, commons.wikimedia.org

Helena Fibingerová je legendou vrhu guľou. Jej halový svetový rekord 22,50 metra je dodnes v platnosti. V roku 1983 sa stala prvou majsterkou sveta a o rok mala byť favoritkou olympijských hier.

Niekoľko týždňov pred ich začiatkom však vystúpila v televízii. Komunistickí politici si ju vybrali, aby verejne podporila bojkot olympiády v Los Angeles.

„Ale namiesto toho bol ten môj prejav skôr nárekom, že nejdeme na olympiádu. Jeden človek z ÚV KSČ mi potom povedal: ‚Je to príliš sentimentálne.‘ Ale na tú dobu, čo sa mohlo a nemohlo, som to povedala dobre,“ spomínala Fibingerová pre MF DNES.

„Nehovorila som o nebezpečenstve v Los Angeles, ako oni chceli. Aj tak to bolo úplne inak. Už v roku 1983 mi jeden vysoko postavený príslušník Dukly hovoril: ‚Helena, neteš sa tak strašne na tú olympiádu, pretože sa niečo chystá,‘“ povedala Fibingerová.

Československo podobne ako všetky socialistické krajiny s výnimkou Rumunska bojkotovalo olympiádu. Namiesto nej pred tridsiatimi piatimi rokmi súťažili na socialistických Hrách priateľstva známych aj ako Družba.

Pod dohľadom politbyra

Hry priateľstva prebiehali v Sovietskom zväze a v ďalších ôsmich socialistických krajinách. Organizátori ich oficiálne neprezentovali ako alternatívnu olympiádu, aby sa nedostali do sporu s Medzinárodným olympijským výborom, ale hry vyzerali presne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie