Denník N

Zrušme Deň ústavy, kým sa ňou vládcovia neriadia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Porušovanie rovnosti dosiahlo nevídané rozmery. Ľudia prišli o akýkoľvek pocit elementárnej dôstojnosti.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu,
profesor Právnickej fakulty UPJŠ Košice
a bývalý poradca prezidenta Andreja Kisku

Prvý septembrový deň je každý rok sprevádzaný pripomínaním a oslavou Ústavy Slovenskej republiky. Deň štátneho sviatku určený priamo zákonom. Pracovné voľno pre všetkých. Oficiálne akcie pre tých, ktorí sú aktuálne pri moci. Príležitosť na hodnotenie.

Som si takmer istý, že 1. september 2019 už nie je príležitosťou na dôstojnú oslavu ústavy. Viete si predstaviť slávnostné reči o princípoch a hodnotách, na ktorých spočíva jej text, v spoločenskej situácii, v ktorej sa nachádzame?

Neverím na kladnú odpoveď. Skôr som názoru, že Deň Ústavy treba zrušiť. Podmienečne. Vráťme sa k hrdosti na našu ústavnosť až po dokonalom vyčistení politického a právneho Augiášovho chlieva, v ktorom v tejto chvíli existujeme.

V prvom článku ústavy deklarujeme, že Slovenská republika je právnym štátom. Právny štát sa však hrdí dodržiavaním množstva princípov a rešpektovaním ústavných hodnôt.

Nepreháňam, ak poviem, že momentálne a mentálne žijeme v ústavnom prostredí, v ktorom sú tieto princípy a hodnoty prevažne na papieri. Pozrime sa na problém bližšie.

Znetvorili sme takmer všetky princípy právneho štátu

Rovnosť. V právnom štáte nezastupiteľná požiadavka. V chápaní mocipánov posledného desaťročia bola nahradená iným postulátom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie