Denník N

Metóda, vďaka ktorej som po piatich mesiacoch odbehol trojnásobnú vzdialenosť

Ilustračné foto: N – Peter Kováč
Ilustračné foto: N – Peter Kováč

Keď som pred piatimi mesiacmi prišiel na prvý bežecký tréning, silový a kondičný špecialista Tomáš Mihalík mi povedal, že tak skoro ma behať nepustí.

Odvolal sa pritom na diagnostické cviky, ktoré so mnou spravil. Ukázali mu, že moje telo nie je pripravené na záťaž, ktorú beh vyžaduje.

Nezostávalo mi nič iné ako veriť mu. Keď som sa naposledy pokúsil začať s behaním sám, koleno som si preťažil tak, že som sa niekoľko týždňov musel dopovať analgetikami. Tie časy však už vtedy boli preč a bol som ochotný spraviť všetko pre to, aby sa už nikdy nevrátili.

„Začal som ťa učiť správne pohybové návyky,“ spomína Mihalík. „Začali sme rozcvičkou a cvičeniami, ktoré pomôžu zlepšiť techniku behu.“

Išli sme od základov a určili sme si cieľ – odbehnúť bez bolesti 10 km. Na tú hranicu som sa síce ešte nedostal, ale z úvodných niečo viac ako dvoch kilometrov som sa dostal na osem.

Podarilo sa to napriek tomu, že som nie vždy stihol dva tréningy týždenne, v pokroku ma spomalilo aj novinárske pokrývanie majstrovstiev sveta v hokeji či Tour de France.

Skrátka, mal som režim asi ako každý pracujúci človek – raz máte času viac, inokedy pracujete 10 až 12 hodín denne, ťaháte víkendy a z vyčerpania akurát tak nachladnete.

A aj u mňa prišli myšlienky, že som prišiel o všetok tréning, ktorý som predtým odmakal, ale ukázalo sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie