Denník N

Zápisník alkoholičky: Vypila som pol litra becherovky a išla som na detox. Naštvaná na celý svet

Ilustračné foto – Unsplash/Chang Duong
Ilustračné foto – Unsplash/Chang Duong

Michaela Duffková premohla závislosť od alkoholu a svoj príbeh začala otvorene opisovať na blogu. V štyroch dieloch prinášame časť jej príspevkov, za ktoré získala ocenenie Magnesia Litera. Tu je tretí z nich.

Pustite ma

Střešovice, tam mi pomôžu. Preblesklo mi hlavou po telefonáte s adiktologičkou a dohovore, že v stredu dopoludnia nastúpim. Len čo som zavesila telefón, hltala som víno, akoby som prišla z vyprahnutej púšte. Keď došlo víno, pila som, čo som našla.

V deň nástupu som do seba ráno vyklopila asi pol litra becherovky. Od toho telefonátu som sa vlastne permanentne udržiavala v stave bezmyšlienkovitej opitosti.

V ten osudný deň ráno po mňa k mame prišiel manžel, že ma odvezie. Asi hodinu sme sa hádali, tvrdila som, že nikam nepôjdem, že to zvládnem sama. Musel byť zúfalý, keď videl, v akom som stave a čo rozprávam.

Nakoniec sa mu podarilo naložiť ma do auta so zopár zbalenými vecami, ktoré som zvládla dať dohromady, a išlo sa. Cesta cez celú Prahu bola dlhá, plná sľubov, prosieb, kriku, vyhrážok.

Sme tu. Recepcia uzavretého psychiatrického oddelenia, manžel ma odviedol na poschodie, zazvonil a tam už to bolo na mne.

Prvá vec, musím si dýchnuť. 2,74 promile… Sestrička si nechala dvakrát vymeniť dychový prístroj. S tými takmer tromi promile som normálne komunikovala, vypĺňala papiere a ešte s ňou vtipkovala.

Lúčenie. Na manžela som bola naštvaná. Jasné, nenechal ma ďalej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie