Denník N

Instagram v niektorých krajinách skryl srdiečka, čo si počnú jeho používatelia?

Ilustračné. Foto - archív N
Ilustračné. Foto – archív N

Odstránenie lajkov môže obmedziť úzkostné stavy u ľudí zo sociálnych sietí. Instagram je často návykovejší ako alkohol či cigarety.

Syn futbalistku Davida Beckhama a Victorie Beckhamovej Romeo má na Instagrame 2,3 milióna sledovateľov. Kým bežný užívateľ sociálnej siete bojuje o každého nového fanúšika svojich fotografií unikátnym záberom, instapríbehmi a premyslene zvolenými hashtagmi, Romeovi Beckhamovi sa v podstate stačilo narodiť.

Mnohé jeho fotografie majú okolo 300-tisíc lajkov, čo ukazuje, koľkým používateľom sa jeho fotka páči.

Sociálna sieť, ktorá vznikla pred deviatimi rokmi, je dnes taká populárna, že každý deň tam používatelia nahrajú 95 miliónov fotografií a videí. Na ikonu srdiečka, ktorá vyjadruje „páči sa mi“, kliknú viac ako 4,2 miliardy krát.

Instagram je šiestou najpopulárnejšou a tiež najrýchlejšou rastúcou sociálnou sieťou. Jej používatelia tam nielen nahrávajú svoje fotky, ale tiež píšu názory, odporúčajú rôzne značky aj miesta, vrátane reštaurácií a kaviarní.

Popri náraste užívateľov však odborníci stále varujú pred negatívnym vplyvom sociálnych sietí na ľudskú psychiku. Práve preto začiatkom leta sociálna sieť skryla počty lajkov v siedmich krajinách – v Írsku, Taliansku, Kanade, Brazílii, Japonsku, Austrálii a na Novom Zélande.

Spoločnosť uviedla, že podľa výsledkov tohto testovania sa neskôr rozhodnú, či opatrenie zavedú aj v ďalších krajinách.

Návykovejšia ako alkohol

Zverejňovať fotografie na Instagrame môže byť stresujúce pre ľudí, ktorým záleží na každom lajku. Štúdia publikovaná v roku 2017 ukázala, že Instagram je najškodlivejšou sociálnou sieťou pre psychiku mladých ľudí.

Kráľovská spoločnosť verejného zdravia skúmala takmer 1500 ľudí vo veku 14 až 24 rokov a zisťovala, ako platformy sociálnych sietí ovplyvňujú ich zdravie a pohodu, vrátane úzkosti, depresie či sebavedomia.

Výsledky ukázali, že kým YouTube má najväčší pozitívny vplyv na mladých ľudí, Instagram, Snapchat, Facebook a tiež Twitter môžu u mladých ľudí vyvolávať negatívne duševné stavy.

Najhoršie vplýva Instagram na psychiku mladých žien. Podľa správy sa užívateľky porovnávajú s nerealistickými, do veľkej miery upravenými a filtrovanými verziami reality.

„Instagram jednoducho spôsobuje, že dievčatá a ženy sa cítia, akoby ich telá neboli dosť dobré, pretože ľudia používajú filtre, upravujú svoje fotky, aby vyzerali ,dokonaleʽ,“ uviedla jedna z účastníčok výskumu. Prieskum tiež ukázal, že zatiaľ čo Instagram negatívne ovplyvňuje vnímanie tela, aplikácia mala pozitívny vplyv na sebavyjadrenie pre mnohých svojich mladých používateľov.

Niektorí odborníci však upozorňujú, že sociálna sieť je viac návyková ako cigarety alebo alkohol.

Depresia pre popularitu

„Moje mladšie sestry mi hovoria – Och, márnosť, mohla by si tam ísť a dať k mojej fotke, že sa ti páči? Lajklo to málo ľudí,“ povedala pre CNN 34-ročná Cara McVeighová z Dublinu. „Určite si myslím, že ak sa odstránia lajky, zmizne aj tlak.“

Lajky sú dôležitou súčasťou Instagramu. Odkazujú na mieru popularity, čo ovplyvňuje sebavedomie niektorých používateľov.

Jednou z najlajkovanejších snímok na tejto sociálnej sieti je fotografia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie