Denník N

Žitňanská: Nie je dôvod váhať pri odvolávaní Jankovskej, Kočnerov svet bol obludný

Lucia Žitňanská. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lucia Žitňanská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za Moniku Jankovskú u mňa v minulosti loboval osobne Robert Fico, hovorí bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Monika Jankovská nemala odísť na dovolenku, ale z funkcie štátnej tajomníčky a na dovolenku mali odísť všetci sudcovia, ktorým minulý týždeň zobrala polícia mobily, vraví Lucia Žitňanská, ktorá bola v tretej vláde Roberta Fica Jankovskej nadriadenou.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala Moniku Jankovskú, aby odstúpila. Naznačil jej to aj premiér. Ustojí to tentoraz štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti? 

Je to neobhájiteľná pozícia a je úplne absurdné, že skoro týždeň sa celý štát, vrátane najvyšších ústavných činiteľov, zaoberá jednou štátnou tajomníčkou. Štátny tajomník nemôže byť taká politická váha, aby kvôli nemu boli nastúpené politické špičky.

Zdá sa, že Monika Jankovská takou je.

Je to celé absurdné. Treba povedať, že už sa nerozprávame len o mediálnych podozreniach. Evidentne sa tu vedie nejaké trestné stíhanie pre podozrenia z korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa. V súvislosti s ním boli zaistené mobilné telefóny. Vyšetrovanie môže trvať krátko, ale aj dlho. To nevieme. No fakt je, že tu nejaké vyšetrovanie prebieha.

Mala už dávno odstúpiť?

Je to politická funkcia a v takej situácii mala odstúpiť. Potom nech si obhajuje svoje meno. Mala tak urobiť kvôli dobrému menu inštitúcie, ministerstva spravodlivosti, a politiky ako takej. Ak sa to nedeje, tak otáľaniu tých, ktorí by to mali urobiť za ňu, nerozumiem.

Mal by jej odvolanie navrhnúť minister spravodlivosti?

V tejto situácii už áno.

Zamysleli ste sa, ako dlho by ste čakali, keby ste boli ešte vo funkcii ministerky? 

Pre mňa je nepochopiteľné už len to, že odišla na dovolenku. To samotné je neadekvátne v tejto situácii. Nie je preto vôbec dôvod váhať.

Ešte sme nezažili, aby polícia v rámci vyšetrovania odobrala mobil štátnej tajomníčke. V čom sú teraz tie podozrenia vážnejšie, ako keď sa spomínalo jej prepojenie na trenčianske podsvetie?

Vtedy to bola výpoveď proti výpovedi. Informácia proti informácii. Neviete si ich verifikovať, hoci podozrenie môžete mať. Teraz je to iné v tom, že prokuratúra začala trestné stíhanie a v rámci toho koná. Všetci najvyšší ústavní činitelia vyjadrujú dôveru vo vzťahu k vyšetrovaniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Teraz vyšetrovatelia urobili vážny procesný úkon a v tom je to iné. Z toho sa nedá vyhovoriť. Je to fakt. Čo je pravda, sa dozvieme.

Myslíte si, že by polícia takto zasiahla voči štátnej tajomníčke či sudcom bez toho, že by mala niečo konkrétnejšie v rukách?

Nebudem odlišovať, či išlo o štátnu tajomníčku a sudcov. Polícia by v princípe nemala rozlišovať medzi ľuďmi. Na to, aby urobili takýto úkon, musia mať masu podozrení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie