Denník N

Prečo muži viac ako ženy popierajú klimatickú zmenu? Jednou z odpovedí je, že súčasný svet im vyhovuje

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Aj medzi ženami sú skeptičky, a nie všetci skeptici sú radikálni muži, ale faktom je, že ženy viac ako muži akceptujú vedecký konsenzus o tom, že ľudstvo môže za zmenu klímy.

Prieskumy vo viacerých krajinách uvádzajú, že medzi popieračmi klimatickej zmeny (alebo – ako sa čoraz častejšie uvádza – krízy) či skeptikmi v tejto otázke prevládajú muži. To neplatí len o bežných občanoch, ale aj o tých, čo verejne o tejto téme hovoria z pozície politikov, influencerov, novinárov či vedcov.

Štúdia Cardiffskej univerzity z roku 2011 podľa denníka The Independent ukázala, „že skepticizmus ohľadne klimatickej zmeny je silne podmienený viacerými faktormi vrátane rodu“.

Hoci odvtedy je téma klimatickej zmeny ešte viac prítomná v médiách, ľudia majú čoraz viac aj priamych a osobných dôkazov a zážitkov, muži stále menej ako ženy (64:75 percent podľa prieskumu britskej vlády z tohto roku) veria tomu, že sa mení počasie a je za to zodpovedné globálne otepľovanie.

Podobne dopadol i prieskum v Holandsku, Nórsku aj v USA, ktoré sú krajinou, kde si ľudia (vrátane prezidenta Trumpa) častejšie ako inde vo vyspelom svete myslia, že klimatická zmena je len hoax.

Kým britskí výskumníci postoje mužov pripisujú „ich vyššej náchylnosti držať sa antirovnostárskych a individualistických názorov“, holandskí skôr ich životnému štýlu a strachu, že oň prídu. Muži podľa nich viac vlastnia autá, jedia viac mäsa ako ženy a obávajú sa toho, že výzvy na striedmosť (menej cestovania autom, lietadlom, zmena stravovacích návykov smerom k rastlinnej potrave) spojené s hnutím proti klimatickým zmenám a odporúčané aj odborníkmi ich ohrozujú.

Američania zase zdôrazňujú súvislosť s tým, ako prebieha socializácia jednotlivých rodov, lebo „chlapcov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie