Denník N

Most aj SMK riskujú, že po voľbách nebudú zaujímať Fica ani Sulíka

Predseda strany SMK József Menyhárt a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto - TASR
Predseda strany SMK József Menyhárt a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto – TASR

Keby sa maďarské strany dostali do parlamentu, vládu by mali takmer istú. Po pondelku nemajú isté takmer nič.

Most-Híd a SMK sa nedohodli na spoločnej kandidátke do volieb, ktorá mala zvýšiť ich šancu dostať sa do parlamentu. Preferencie oboch strán sú teraz také nízke, že maďarská menšina by podľa nich prvýkrát nemala zastúpenie v parlamente. Zdroje z okolia strán sa zhodujú na tom, že rozhodnutie je napriek tomuto riziku definitívne a do volieb pôjdu samostatne. Nejaké prekvapenie sa síce nedá vylúčiť, ale hlas o konci rokovaní je taký jednotný, že ho treba brať vážne.

Najskôr pár slov o tom, prečo je to dobre. Hlavným dôvodom je pobočka Viktora Orbána na Slovensku, ktorou sa SMK stala. Keby sa maďarská koalícia dostala do parlamentu, takmer s istotou by sa stala aj súčasťou budúcej vlády. V prípade SMK by to znamenalo, že by sa do nej dostali aj tí jej členovia, ktorí Orbánove diktátorské a nacionalistické sklony nieže prehliadajú, ale rovno obdivujú. Toto riziko je teraz minimálne, pretože ak sa niekto z dvojice Most/SMK do parlamentu dostane, omnoho väčšiu šancu majú stále bugárovci.

Tí sa snažili vytvoriť volebnú koalíciu so stranou, ktorá na nich od rozdelenia útočí ako na zradcov maďarskej veci a šíri o nich kadejaké konšpirácie. Ukázalo sa, že roky masírovania maďarskej komunity prispeli k nedohode. Všimnúť by si to mali aj tí predstavitelia súčasnej opozície, ktorí dúfajú, že Most

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie