Denník N

Johnson použil nukleárnu možnosť: na mesiac odstaví parlament, aby neblokoval tvrdý brexit

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prerušenie parlamentu je bežné, no načasovanie s cieľom zablokovať opozíciu sa naposledy stalo pred 80 rokmi. Je to čierny deň pre britskú demokraciu, povedala prvá ministerka Škótska Nicola Sturgeonová.

Boris Johnson v bitke o brexit v stredu použil to, čo mnohí označujú za nukleárnu možnosť. Požiadal kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie činnosti britského parlamentu na viac ako mesiac. Tá žiadosť schválila.

Johnson tým výrazne sťažil poslancom, ktorí sú proti odchodu Británie z Európskej únie bez dohody, možnosť zastaviť tento krok.

Odporcovia hovoria o čiernom dni britskej demokracie.

Johnsonova vláda chce zmeniť vyrokovanú dohodu s EÚ, a ak sa to nepodarí, čo je veľmi pravdepodobné, 31. októbra plánuje odísť aj bez dohody.

Väčšina v britskom parlamente (labouristi, Liberálni demokrati, Škótska národná strana aj nemalá časť konzervatívnych poslancov) a podľa prieskumov aj väčšina Britov je proti odchodu bez dohody.

Čo sa bude diať?

Poslanci sa vrátia do parlamentu po letných prázdninách 3. septembra. Johnson v stredu požiadal kráľovnú Alžbetu II., aby týždeň po tom (spomína sa dátum 10. septembra) pozastavila činnosť parlamentu.

Ten znovu otvorí kráľovná prejavom až 14. októbra, iba dva týždne pred brexitom. Poslanci tak budú mať veľmi málo času, aby prijali nejaký zákon, ktorým by dokázali zaviazať vládu, aby bez dohody neodišla.

Čo je prerušenie parlamentu?

Briti na to používajú výraz proroguing. Je to relatívne bežná vec.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie