Denník N

Banská Štiavnica zažíva Zlaté časy. Aspoň na jeden rok 

Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Umelkyňa Lucia Tkáčová a kurátorka Mária Janušová urobili z nepovšimnutej banskoštiavnickej Galérie Jozefa Kollára jednu z najlepších galérií na Slovensku.

Pred piatimi rokmi by nebolo veľa dôvodov, prečo ísť do Galérie Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Museli by ste byť oddaným a zároveň mimoriadne zhovievavým fanúšikom gotického a barokového umenia, aby ste prehliadli podmienky, v akých táto galéria funguje a vystavuje vzácne diela.

Dnes je to úplne inak. Dôvodov, prečo ju navštíviť, je hneď niekoľko, ba dalo by sa povedať, že galériu s lepším programom momentálne na Slovensku nenájdete.

A pritom sa na fungovaní galérie formálne nezmenilo takmer nič. To iba na rok prišli umelkyňa Lucia Tkáčová s kurátorkou Máriou Janušovou a povedali si, že to tu skúsia zmeniť projektom, ktorý nazvali Zlaté časy.

„O zlatých časoch sa vždy hovorí iba v súvislosti s minulosťou – že kedysi bolo dobre. My chceme, aby bolo dobre teraz. A na to sme sem prišli,“ hovoria odhodlane.

Kurátorka Mária Janušová a umelkyňa Lucia Tkáčová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stále expozície gotického a barokového umenia v Galérii Jozefa Kollára. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spred galérie sa na jar podarilo odstrániť parkovacie miesta. Dnes sa už na Námestí Sv. Trojice v Banskej Štiavnici neparkuje vôbec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ano, šéfe!

Že sa s galériou niečo stalo, je zrejmé už zvonka na prvý pohľad.

Vo februári spred historického domu galérie na Námestí Sv. Trojice zmizlo päť mestských parkovacích miest. Na jar tak namiesto áut pribudli veľké kvetináče s rôznorodým ovocím a zeleninou, ktoré postupne dozrievajú. Jahody, paradajky, cukety, tekvice – ktokoľvek si môže odtrhnúť. Ktokoľvek si tiež môže posedieť na podstienke – architektonickom prvku Jakuba Kopca, akú mal kedysi každý dom na „Trojici“, aby sa susedia mali kde porozprávať.

„Od začiatku sme chceli dať najavo, že štátna galéria nemá byť veža zo slonoviny, kam sa miestni ľudia budú ostýchať prísť,“ vysvetľujú Lucia Tkáčová a Mária Janušová.

Obe mali s galériou predošlé skúsenosti a hnevalo ich, ako to tu vyzerá. Keď Banská Štiavnica

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie