Denník N

High 5ive: Pôjdete si pozrieť les na štadióne?

Inšpiráciou projektu For Forest bola kresba rakúskeho umelca Maxa Peintnera.
Inšpiráciou projektu For Forest bola kresba rakúskeho umelca Maxa Peintnera.

Kto sa má vedieť zorientovať v tom množstve kultúrnej ponuky? My! Tu je náš osobný výber podujatí a vecí, ktoré vás môžu zaujať.

*

Viete si predstaviť futbalový štadión zarastený stromami? Presne takúto ideu priniesol do rakúskeho Klagenfurtu švajčiarsky podporovateľ súčasného umenia Klaus Littmann. Na Wörthersee-Stadion dal dopraviť 300 rôznych stromov, ktoré vytvoria zmiešaný les.

Umelecká intervencia For Forest chce upozorniť na problém klimatickej krízy. A na to, že stromy možno v budúcnosti budú už len v rezerváciách. Nevšedná inštalácia je pre verejnosť zdarma prístupná od 8. septembra do 27. októbra. Ak ste ešte v Klagenfurte neboli, teraz máte dôvod tam zájsť. Alebo môžete doma diskutovať o zmysluplnosti tejto akcie a jej environmentálnych dosahoch.

Model projektu For Forest. Foto – Johannes Puch

*

Harfu zrejme nemá mnoho fanúšikov hudby zaradenú do strímingových playlistov. Je to ten neskladný nástroj, ktorý si spájame s romantickými rozprávkami a princeznami plačúcimi do strún. Že to môže byť aj úplne inak, ukazuje americká harfistka Mary Lattimore, ktorá má na konte spolupráce aj s takými esami, ako je Thurston Moore (ex-Sonic Youth) či Jarvis Cocker (ex-Pulp).

Jej minuloročná platňa Hundreds of Days si určite zaslúži miesto vo vašom telefóne. Aj rocker takto môže objaviť čaro harfy. A keby ste to chceli vidieť aj naživo, Mary hrá 4. septembra v Prahe. Spolu s rovnako zaujímavou čelistkou Juliou Kent (ex-Antony and the Johnsons).

Harfistka Mary Lattimore. Foto – Rachael Pony Cassells

*

Rozhovory so slávnymi ľuďmi sa často skladajú z otázok, ktoré ste už tisíckrát počuli. A z rovnako nudných odpovedí. Umelec, dizajnér okuliarov a talkmaster Alex Israel si vymyslel iný koncept. Volá si celebrity do kresla na to, aby sa ich pýtal na zdanlivo jednoduché veci. Tým ich podnecuje k otvorenosti, úprimnosti a vtipu.

K špeciálnosti formátu As It Lays prispieva aj to, že Israel hrá rolu suchého moderátora, ktorý nemá žiadnu mimiku a nijako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie