Denník N

V leopoldovskej väznici vyšetrujú, kto vyniesol Kočnerovi interný dokument o sprísnenom režime

Opatrenia ZVJS voči Marianovi Kočnerovi
Opatrenia ZVJS voči Marianovi Kočnerovi

Pokyny pre príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže niekto vyniesol Kočnerovmu obhajcovi a ten ich založil do spisu v kauze zmeniek.

Marian Kočner má vo väznici v Leopoldove spojenca medzi príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Niekto z nich vyniesol Kočnerovmu obhajcovi Marekovi Parovi interný dokument – nariadenie o tom, ako sa majú príslušníci ku Kočnerovi vo väzení správať.

Kočner je obvinený v kauze falšovania zmeniek voči televízii Markíza a aj obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej zabili aj Martinu Kušnírovú. Jeho režim je prísnejší, ako majú iní väzni.

Para hovorí, že mu dokument prišiel poštou od neznámeho odosielateľa a založil ho do zmenkového spisu. Zverejnili ho niektoré konšpiračné médiá. „Tento dokument bol vytvorený výlučne pre služobnú potrebu a ústav Leopoldov neposkytol tento dokument obhajcovi obvineného. Z tohto dôvodu nám nie je známy legálny spôsob, na základe ktorého by obhajca obvineného mohol disponovať predmetným dokumentom,“ povedala hovorkyňa ZVJS Katarína Nováková.

Dokument vypracoval vedúci oddelenia výkonu väzby a k dispozícii ho podľa ZVJS majú službukonajúci príslušníci ústavu, ktorí zaobchádzajú s Kočnerom a vykonávajú výkon väzby.

Prípad už vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra ako podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a väznica hovorí, že vo veci prijala opatrenia.

„Príslušníci sú povinní zdržať sa konania, ktoré by mohlo viesť ku konfliktu dôležitého záujmu štátnej služby s osobnými záujmami, najmä nezneužívať informácie získané v súvislosti s výkonom služby na vlastný prospech alebo na prospech iného. Súčasne sú povinní zachovať mlčanlivosť o skutočnostiach, s ktorými sa oboznámili pri plnení služobných úloh,“ tvrdí väznica. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie