Denník N

Stačí ísť do obchodu a vyzbrojíte aj armádu. Strednú Ameriku zaplavili zbrane z USA

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Mexiko vlani dosiahlo smutný rekord. Polícia zaznamenala viac ako 33-tisíc vrážd, najviac v histórii krajiny. Väčšina z nich bola spáchaná strelnou zbraňou.

Dostať sa legálne k zbrani však v Mexiku nie je jednoduché. Právo mať zbraň je síce zakotvené v ústave – podobne ako v USA – no pravidlá sú oveľa prísnejšie. Bežný človek môže vlastniť najviac jednu zbraň a zakázané sú automatické pušky aj pištole s väčším kalibrom.

Každý, kto chce zbraň, musí prejsť prísnou previerkou.

Azda najlepšie rozdiel medzi Mexikom a USA ukazuje to, že v celom Mexiku je iba jeden obchod so zbraňami. Nachádza sa v hlavnom meste za veľkým múrom a stráži ho armáda, ktorá má podľa mexických zákonov ako jediná právo predávať zbrane.

Mexiko je však zaplavené zbraňami a pri pohľade na štatistiky vrážd je jasné, že prísne pravidlá nemajú v stredoamerickej krajine veľký efekt. Jedným z dôvodov je aj to, že hneď za severnou hranicou sú pravidlá oveľa miernejšie.

BBC spočítalo, že v prihraničných oblastiach v Kalifornii, Arizone, Novom Mexiku a Texase je takmer 23-tisíc obchodov, v ktorých sa dá kúpiť zbraň. A kým z juhu na sever prúdia drogy a migranti, opačným smerom sa pašujú zbrane.

Väčšina ilegálnych zbraní je z USA

Mexické ministerstvo obrany odhaduje, že ročne sa do krajiny prepašuje viac ako 200-tisíc zbraní. Veľká časť z nich prichádza z USA. Zbrane sa pašujú v autách, skryté v nádržiach, nárazníkoch alebo pri výfukoch. No nájdu sa aj pašeráci, ktorí cez hranicu idú pešo a zbrane majú schované v batožine alebo na tele.

Medzi zbraňami, ktoré v Mexiku zhabali v rokoch 2009 až 2016, bolo 70 percent takých, ktoré si niekto legálne kúpil v Spojených štátoch a potom ich prepašoval cez južnú hranicu.

Šéf polície v Tijuane dokonca pre KBPS povedal, že takmer všetky z viac ako dvoch tisícok zbraní, ktoré v meste od roku 2016 zaistili, pochádzali z USA. Tijuana bola vlani najnásilnejším mestom na svete – v priemere v nej za deň zabili sedem ľudí.

Americké zbrane tak paradoxne pomáhajú vytvárať časť problému, ktorý je dlhé roky jednou z hlavných tém americkej politiky – masovú migráciu zo Strednej Ameriky. Medzi motivácie migrantov totiž patrí aj násilie a vraždy.

Výhodný biznis

Mexiko nie je jediným štátom v regióne, ktorý má problém s ilegálnymi zbraňami z USA. Podobne je na tom aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie