Denník N

Vojna a mier. Ako nemecký profesor v Bystrici po SNP zatkol slovenského kolegu

Jozef Tiso vyznamenáva príslušníkov SS po čiastočnom potlačení SNP.
Jozef Tiso vyznamenáva príslušníkov SS po čiastočnom potlačení SNP.

Povstanie sa nedá odložiť do skrine ako zimník. Treba ho zobrať z úst politikom a hovoriť o ňom nielen na konci augusta.

„Je mi ľúto, musím vás zatknúť, pán profesor,“ povedal poručík wehrmachtu. „Veríte, že váš odboj má zmysel? Mimochodom, aj ja som v civile profesor gymnázia. Prednášam literatúru.“ Tieto absurdné vety zazneli v roku 1944 pri jednom zatýkaní v Bystrici po potlačení Povstania.

Opakujeme tú istú chybu. Za socializmu si Povstanie privlastnila komunistická strana, ak bol niekto hrdinom, musel byť najprv komunistom a potom partizánom. Potom sa trochu hovorilo o podiele armády a dosť. Povstanie sa úspešne identifikovalo so socialistickým režimom a stokrát opakovaná lož sa – skoro – stala pravdou.

Kto tomu neuveril alebo nemal iné informácie, zľahostajnel. Na názorovom chaose sa podieľali aj víťazi Novembra, VPN ustúpilo tlaku KDH, z dátumu sa nestal štátny sviatok – boli iné problémy. Áno boli, ale vznikol nový problém. Nepozorovane vyrástli tí, pre ktorých je Povstanie pučom – zbytočným, predčasným – a dnes už sedia v parlamente.

Vždy sú tí, ktorí vyhrajú, a tí, ktorí prehrajú. Aj v Taliansku žije odkaz duceho, aj vo Francúzsku žijú obdivovatelia kolaborantskej vlády vo Vichy, prečo by obdivovatelia slovenského ľudáckeho režimu nežili aj tu? Sú a budú tu. Ak sa víťazstvo nad fašizmom premení na primitívnu propagandu plnú fráz a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie