Denník N

Sociológ Vašečka: Ak to pôjde takto ďalej, vládu bude zostavovať opäť Fico

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vytvorenie trojkoalície Progresívneho Slovenska, strany Spolu a strany Za ľudí považuje sociológ za jedinú možnosť, ako môže opozícia uspieť a na jar odstaviť predsedu Smeru od zostavovania vlády. Predpokladá, že ak Fico vyhrá, dokáže niekoho zlomiť.

Je rok a pol od vraždy, po ktorej ste povedali, že Slovensko sa dostalo do zlomového bodu dejín; vtedy ste hovorili, že národ začína odmietať oligarchický model, ktorý sa v krajine udomácnil. Kam sme sa odvtedy posunuli?

Stále sme v zmienenom procese, v bode dejín, keď sa na dlhé obdobie rozhoduje, v akom štáte budeme žiť. Väčšia časť spoločnosti naďalej zápasí o to, aby bolo Slovensko modernou krajinou, pre ktorú je vzorom západný liberálny model spoločnosti a ktorá sa chce vymaniť zo súčasného stredoeurópskeho modelu. Spolu s touto polovicou spoločnosti je tu však aj tá druhá, lokajskejšia časť, ktorá inklinuje k autoritárskej politike a je ukážkou toho, čo Ernest Gellner opísal ako Ruritániu.

Keď sme sa spolu rozprávali krátko po vražde, ešte sme nepoznali vrahov. Súd síce ešte nevyniesol rozsudky, no dnes už polícia obvinila konkrétnych ľudí. Vraždu Jána Kuciaka si mal podľa nej objednať Marian Kočner a my sa vďaka jeho komunikácii cez aplikáciu Threema ponárame do jeho sveta. Čo je to za svet? 

Je to svet, o ktorom sme všetci tušili, že existuje. Roky som počúval rôznych svojich známych hovoriť zasvätené príbehy o tom, ako sa rôzne štátne orgány stali nesvojprávne a ovládajú ich ľudia zvonku. A často som aj mal problém tomu veriť, konšpiračné tézy nemám rád. Ale už celé mesiace zisťujeme ako Alica v krajine zázrakov, že králičia nora je stále hlbšia.

Čo v tej nore vidíte? 

Spoznávame svet tých najhorších indivíduí, ktoré medzi nami prežívali od začiatku transformácie. Indivíduí, ktoré v dobe, keď sa iní usilovali o oživenie občianskej spoločnosti, pokriveného obecného spoločenstva a zničenej ekonomiky, využili príležitosti, aby za akúkoľvek cenu zarobili peniaze. Časom tieto oligarchicko-mafiánske štruktúry prerástli s politickou mocou, prokuratúrou a so súdmi. Vedeli sme, že sa to deje už od začiatku deväťdesiatych rokov, ale vďaka Kočnerovej komunikácii teraz vidíme, kam sme dospeli. Je rozdiel medzi svetom, v ktorom niekoľkí zišli z cesty a možno ich vymeniť a prehnitým systémom, ktorý treba budovať od začiatku. Poliaci majú pekné príslovie: „W tym szaleństwie jest metoda.“ Slová o mafiánskom štáte a unesenom štáte sú, bohužiaľ, úplne na mieste.

Je v tom rozdiel?

Vedieť nie je vidieť, preto sme takí šokovaní. Výsledkom tohto prepojenia je unesený štát. Čítali sme o ňom pred 15 rokmi na príkladoch ako Rusko či Ukrajina. Súdna moc a prokuratúra – vo veľkej miere, tu nejde len o ojedinelé prípady – neslúžili primárne občanom a ľudia to dnes vidia. To prinesie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie