Denník N

7 dobrých správ: Zažili sme zázrak, hovoria brnianski lekári, ktorí priviedli na svet dieťa ženy po mozgovej smrti

Ilustračné foto – flickr/freddyolsson
Ilustračné foto – flickr/freddyolsson

Češka ako prvá hendikepovaná plavkyňa zdolala La Manche, obchody podporia mladých vinárov a Bratislava sa prihlásila k odkazu SNP. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Greta doplávala na Manhattan

Švédska aktivistka Greta Thunbergová po dvojtýždňovej plavbe dorazila na Manhattan. 16-ročnú Švédku v newyorskom prístave privítal dav priaznivcov.

Thunbergovú pozvali na klimatický samit, ktorý v sídle OSN v New Yorku v rámci Valného zhromaždenia usporiada generálny tajomník OSN António Guterres. Keďže Thunbergová odmieta cestovať lietadlami a veľkými loďami pre emisie skleníkových plynov, cez oceán sa preplavila pretekárskou jachtou Malizia 2. Tú poháňa energia z obnoviteľných zdrojov.

Okrem nemeckého kapitána Borisa Herrmanna sprevádzal Thunbergovú jej otec Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zosnulého monackého kniežaťa Rainiera III.

Greta Thunbergová, ktorá svoj prejav na pôde OSN prednesie 23. septembra, na Twitteri informovala o svojej plavbe. Cestovatelia sa museli okrem stiesnených podmienok na lodi popasovať aj s nepriaznivými podmienkami predovšetkým pri prechádzaní Golfským prúdom, kde ich zastihlo nepokojné more a búrka.

„Pevnina! Svetlá Long Islandu a New Yorku pred nami,“ oznámila na Twitteri svoj príchod.

2. Na semafore svieti Viking

Dánske mesto Aarhus uviedlo do prevádzky nové semafory pre chodcov, na ktorých je namiesto tradičného panáčika zobrazený vikinský bojovník so štítom a sekerou, uvádza Quartz.

Druhé najväčšie dánske mesto, ktoré ročne hostí Vikinský festival, si takto chce pripomínať svoju vikinskú históriu. Mesto, ktoré bude mať celkovo 17 nových semaforov, totiž založili Vikingovia v 8. storočí.

„Mnoho dánskych miest malo v období Vikingov dôležitý význam, ale žiadne iné ako Aarhus si odvtedy nezachovalo svoje geografické usporiadanie,“ povedal pre Thelocal.dk Lars Krants z miestneho múzea Moesgaard, kde vystavujú aj predmety z obdobia Vikingov.

Nové semafory pre chodcov s vikinským bojovníkom v dánskom meste Aarhus. Foto – TASR/AP

3. Ako prvá hendikepovaná zdolala La Manche

Česká plavkyňa Markéta Pechová ako prvá hendikepovaná žena zdolala kanál La Manche. Preplávala ho za 12 hodín a 31 minút, informovala ČT24.

Pechová prišla o pravú nohu ako 12-ročná pre nádor na stehennej kosti. Aj napriek tomuto hendikepu sa stala 25. českým plavcom, ktorý pokoril kanál medzi Francúzskom a Veľkou Britániou. Pred ňou preplávalo 44 kilometrov dlhý úsek len osem žien.

„Som šťastná. Keď som vyliezla z vody, začala som plakať, ale už som v pohode. Ani som sa toľko netriasla zimou a dá sa povedať, že počas štvrťhodiny už som bola v pohode,“ povedala pre iDnes.cz.

4. Brnianski lekári zachránili nenarodené dieťa

Tím lekárov z brnianskej fakultnej nemocnice priviedol na svet zdravé dieťa po týždňoch, ktoré strávilo v tele matky po smrti mozgu. Tá v 16. týždni tehotenstva dostala mozgovú príhodu s krvácaním, po ktorej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie