Denník N

Nacista medzi priateľmi v Moskve

Stalin v pozadí podpisu Paktu Ribbentrop - Molotov, rok 1939. Foto - TASR
Stalin v pozadí podpisu Paktu Ribbentrop – Molotov, rok 1939. Foto – TASR

Vojnu síce začal Hitler, ale urobil tak v spolupráci so Stalinom.

Týždeň pred 80. výročím prvého septembra 1939, apokalyptického dátumu v dejinách ľudstva, vydalo päť členských štátov Európskej únie spoločné vyhlásenie. Estónsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko a Rumunsko viedli k tomu nielen historické skúsenosti, ale aj súčasné obavy.

Pripomínajú v ňom Pakt Molotov-Ribbentrop, ktorý komunistický Sovietsky zväz a nacistická Tretia ríša podpísali v Moskve v noci z 23. na 24. augusta. „Cítim sa tu príjemne, ako medzi priateľmi,“ zapísal si do denníka nemecký minister zahraničia Ribbentrop, na ktorého počesť viali v meste nacistické zástavy.

Dodatočný tajný protokol k tomuto paktu znamenal nielen napadnutie Poľska 17. septembra Červenou armádou a spoločné zničenie poľského štátu, „odporného výplodu versailleského systému“, ako sa o ňom vyslovil Molotov – ale aj rozparcelovanie strednej a východnej Európy podľa neskôr dohodnutých „sfér vplyvu“. Sovieti okrem časti Poľska pohltili baltské štáty i rumunskú Besarábiu a severnú Bukovinu.

Vojnu síce začal Hitler, ale urobil tak v spolupráci so Stalinom. Je smutnou kapitolou v našich dejinách, že spojencom v tomto ťažení sa stala aj Tisova Slovenská republika, totálne podriadená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

Komentáre

Teraz najčítanejšie