Denník N

Lektor jogy Ayisi: Dvadsať pozdravov slnku vám nahradí plnohodnotný tréning

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fredy Ayisi patrí k najznámejším slovenským tanečníkom, no v súčasnosti sa venuje najmä joge. Pred 15 rokmi založil prvé jogové štúdio v Bratislave a vyškolil desiatky inštruktorov jogy.

Sály, v ktorých cvičí jogu, sa od iných odlišujú napríklad tým, že nemajú zrkadlá a popri obrazoch hinduistického boha Krišnu v nich nájdete aj kresťanský kríž či Ježiša s Máriou.

Hovorili sme s ním o tom,

  • prečo si vrcholoví športovci volia jogu ako tréningové cvičenie
  • ako spoznať dobrého inštruktora jogy
  • prečo vo svojom štúdiu nemá zrkadlá
  • či je podľa neho joga v rozpore s kresťanstvom
  • či sa na Slovensku cíti bezpečne

Na prvej hodine jogy odo mňa inštruktorka chcela, aby som sa spojila s kozmom a dvoma prstami dotkla svojho tretieho oka. Zaskočilo ma to a bolo mi do smiechu. Stretávate sa na hodinách aj s takýmito reakciami?

Joga je veľmi široká a preto sú na ňu rôzne pohľady. To, ako vyzerá hodina, závisí od štýlu jogy aj od osobnosti samotného inštruktora. Ten do toho často vkladá svoje vlastné názory a cítenie. Väčšiu časť skutočnej tradičnej jogy tvorí duchovná cesta a vnútorné systémy a techniky, ktorými človek pracuje na svojom zdokonalení. Každý inštruktor by mal však chápať, že keď sa človek ešte len začína zaujímať o jogu, nemal by ho hneď ovaliť vecami, o ktorých je presvedčený, pretože pohľady na jogu a na svet sú rôzne. Je dôležité najprv splniť očakávania ľudí.

S akými očakávaniami ľudia na hodiny jogy prichádzajú?

Chcú si zlepšiť postavu alebo získať kondíciu a flexibilitu. Prichádzajú najmä kvôli fitness. A keď sa im to zapáči, sami sa začnú zaujímať aj o spirituálnejšie veci. Je veľa rôznych ciest.

Spomenuli ste „skutočnú jogu“. Len v Bratislave nájdete centrá, ktoré ponúkajú rôzne druhy jogy – power jogu, ashtanga jogu, hatha jogu alebo hot jogu. Existuje jedna „skutočná joga“?

Hovorí sa, že joga je len jedna. Je to pomenovanie systému, ktorý zušľachťuje človeka, robí jeho život komplexnejším a dáva mu zmysel. Joga je rozvetvená do rôznych oblastí, či už ide o morálne pravidlá, spoločenské pravidlá, alebo samotné fyzické cvičenie. Ide o celú oblasť cvičení, ktoré sú zamerané na zdravie človeka a jeho telesnú schránku. Patria tam dýchacie cvičenia, meditácia aj schopnosť odpútať sa od materiálneho sveta. Joga je v skutočnosti iba názov, ktorý znamená spojenie. A to môže byť tiež vnímané z určitých uhlov. Spojenie sám so sebou, spojenie duše s fyzickým telom, spojenie sa s tradíciou, s prírodou, s bohom.

Medzi ľuďmi je veľmi známe cvičenie pozdrav slnku. Mnohí si myslia, že o ide o stovky rokov staré cvičenie, ale doktorandka sanskritu pre Český rozhlas povedala, že toto cvičenie je pomerne nové, pochádza z 20. rokov minulého storočia a rozšíril ho jeden z lokálnych indických vládcov, ktorý chcel udržať svojich obyvateľov v kondícii, aby sa dokázali brániť Britom. 

To je tiež len relatívny pohľad. Samotné prvky jogy, asány, teda pozície a prechody medzi nimi, sú veľmi staré. Tieto asány sú potom kombinované a vkladané do rôznych cvičení. Samotný pozdrav slnka má veľa rôznych variácií. Niekde je pridaná nejaká pozícia, inde zasa nejaká chýba. V podstate však ide o vzdávanie úcty a to je prastará vec. O pozdrave slnku sa hovorí, že ide o nové cvičenie, ale samotné prvky a ich liečivá sila má dlhú históriu. Joga je taká komplexná, že sa hovorí, že obsahuje všetky pohyby tela. Telesnú jogu na zem podľa legendy priniesol indický boh Šiva, o ktorom sa traduje, že predviedol 8 400 000 rôznych pozícií. Počas toho sa menil, takže občas bol s dvoma, inokedy so štyrmi rukami. Ukázal všetky možné pozície, ktoré sú v jogovom systéme. Z nich vybral 32 dôležitých, z nich ešte jedenásť a nakoniec ešte dve najdôležitejšie.

Foto N – Tomáš Benedikovič

To sú ktoré?

Stoj na hlave a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie