Denník N

13 aktivít a kurzov, pre ktoré sa študentom oplatí zostať na Slovensku alebo sa vrátiť

Aktívni študenti môžu zmeniť svet. Ako Greta Thunbergová. Foto – TASR/AP
Aktívni študenti môžu zmeniť svet. Ako Greta Thunbergová. Foto – TASR/AP

V prehľade sú združenia a aktivity, ktoré pomôžu študentom vyskúšať si prácu vo veľkých firmách, privedú ich k inšpiratívnemu mentorovi, dajú im kontakty či naučia ich argumentovať.

Prečo by mal študent zostávať na Slovensku alebo sa sem vracať?

Dali sme dokopy zopár aktivít, do ktorých sa oplatí vysokoškolákom či aj stredoškolákom zapojiť, aby ich práca a štúdium mali zmysel, a kde získajú praktické skúsenosti, aké by možno v slovenskej škole nezískali.

Už teraz tieto iniciatívy ťahajú študentov zo sveta späť domov.

Príkladom je Terézia Lukáčová z Nexterie. Vždy ju mrzelo, že v Trenčíne nemala veľmi možnosť stretávať sa s ľuďmi, ktorí chcú byť aktívnejší – vedieť viac, vidieť viac, zmeniť viac. Počas strednej školy bola pol roka v Dánsku, a keď sa vrátila, povedala si, že situáciu treba zmeniť. „Povedala som si, že chcem prispieť k posunu vzdelávania na Slovensku. Chcela som, aby sa študenti zo všetkých regiónov Slovenska mohli angažovať aj mimo svojej strednej školy na zaujímavých projektoch a tak naberali nové skúsenosti a spoznávali sa s inšpiratívnymi ľuďmi z praxe.“

Rozbehla projekt I AMbitious, ktorý húževnatým stredoškolákom poskytuje mentorov, workshopy či prístup k rôznym projektom od samosprávy až k startupom či organizuje dobrovoľnícke akcie. Pomohol jej program, ktorý podporuje mladé nápady – Talent Guide pod záštitou organizácie LEAF, ale aj rozvojový program Nexteria Leadership Academy.

Momentálne pôsobí v Nexterii. Po ukončení strednej školy sa rozhodla zostať na Slovensku: „Je skvelé naberať skúsenosti zo zahraničia, ale ak človek chce, je veľa zaujímavých programov, do ktorých sa môže zapojiť a popritom študovať na Slovensku.“

Výber iniciatív a aktivít pre vysokoškolákov aj stredoškolákov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie