Denník N

Keď sa v hlavných správach hovorí o páde trhov, vtedy je ten správny čas

Odborník na investície Pavel Škriniar v seriáli rád pre začínajúcich investorov hovorí, že aj o investíciu sa občas treba postarať, aby rozkvitla.

Autor učí na Fakulte podnikového manažmentu EU v Bratislave.

Ako reagujú bežní zákazníci, keď banány na týždeň zlacnia o polovicu? Samozrejme, vykúpia ich. Nájdu sa aj takí, ktorí si ich kúpia, aj keď už doma nejaké majú.

Po skončení akcie sa ceny vrátia na pôvodnú úroveň. Žlté ovocie však zákazníci nebudú vracať do obchodu s požiadavkou na odkúpenie za aktuálne ceny. Ak by to aj skúsili, neuspeli by. Zákazníci ovocie predsa zjedia, lebo na to je určené.

Ako reagujú bežní investori, keď sa akcie na týždeň prepadnú o polovicu? Ak ich vlastnia, predajú ich. A to napriek tomu, že na to neboli určené.

Logicky sa nájdu takí, ktorí ich od nich ochotne kúpia. Po zotavení trhov sa totiž ceny zvyčajne vrátia blízko pôvodných úrovní. Akcie v rukách ochotných kupcov smerujú späť k bežným investorom s požiadavkou na odkúpenie za aktuálne ceny. Tí ich kúpia. Koniec príbehu.

A teraz trochu teórie a štatistiky. Na teoretickú otázku, kedy je najvhodnejší moment na nákup akcie a kedy na jej predaj, pozná správnu odpoveď každý. Ak sa však tento moment naskytne v skutočnosti, teóriu vie do praxe aplikovať už podstatne menej ľudí.

Pritom práve poklesy sú ideálnou príležitosťou, ako zarobiť ešte viac, než ponúka dlhodobý priemer. Trhy totiž z dlhodobého hľadiska rastú a doteraz každý prepad bol vykompenzovaný nárastom.

Ako využiť dlhodobý rast akciových trhov v čase poklesu? Správny kuchár omáčku počas jej varenia ochutnáva. Ak jej niečo chýba k dokonalosti, doplní ingrediencie.

Spomenuté správanie bežného investora by očami kuchára znamenalo „vyliať a začať odznova“. Pritom aj pri investíciách sa dá dochucovať. Dodatočné vklady v čase poklesov trhov sú koreniny, ktorými si investor môže prilepšiť k vyššiemu výnosu.

Pozrime sa na príklade indexu S&P 500, ako by vyzeral výsledný výnos pri dodržaní nasledujúceho pravidla: jednorazovo investovať 10 % aktuálnej hodnoty investície, ak index klesne o 10 %, 20 %, 30 %, 40 % a 50 % od svojho posledného maxima.

Matematicky by pokles o 10 % mal následne priniesť výnos 11 %, pokles o 20 % výnos vo výške 25 %, resp. návrat na pôvodnú úroveň. Po poklese o 50 % by mal prísť výnos 100 %.

Na ilustráciu poslúži obdobie rokov 2000 – 2013, počas ktorého trhy zažili dva významné poklesy. Na tomto príklade veľmi pekne vidieť, že trhy sa z prepadov vedia zotaviť, no nikdy nie je vopred zrejmé, ako dlho im to bude trvať. V tom spočíva investičné riziko, s ktorým treba pri investovaní rátať.

V prvej vlne by sa pri dodržaní pravidla zrealizovali štyri dodatočné investície. Zaujímavým momentom je, že sa to podarilo na dočasných dnách, keďže nasledujúce týždne priniesli nárast jeho hodnoty. V druhej vlne sa nákupy zrealizovali počas jedného z najstrmších poklesov v histórii indexu.

Aký je výsledok? V prvej vlne nákupov investor zvýšil vkladmi pôvodnú investíciu o 42 %. V momente, keď hodnota indexu dosiahla svoje pôvodné maximum, mala jeho investícia o 76 % vyššiu hodnotu než pred začiatkom poklesu. Dodatočný výnos z následných investícií tak predstavoval 24 % (176 : 142).

V druhej vlne nákupov investor piatimi vkladmi zvýšil svoju investíciu o 50 %. Hodnota sa po dosiahnutí pôvodného maxima pohybovala na úrovni 197 %. Extra výnos získaný investovaním v čase prepadov cien tak predstavuje 31 % (197 : 150).

Ak by investor „nedochucoval“ svoju investíciu, po siedmich (2000 – 2007), resp. po šiestich (2007 – 2013) rokoch by mal presne toľko, koľko mal pred začiatkom prepadov trhov.

Uvedená metodika nevyžaduje extra znalosti z finančných trhov. O takých výrazných prepadoch cien sa totiž každý dozvie z médií. Nejde totiž o bežné pohyby cien.

Naposledy sa takáto príležitosť naskytla na Vianoce minulého roka. Stačí si zapamätať, že keď sa v hlavných správach hovorí o negatívnom vývoji na finančnom trhu, je najlepší čas investovať. Výberom sa peniaze neochránia, práve naopak.

Poznámka: Pre komentáre a analýzy použité v príspevkoch bol pre výpočet dlhodobých výnosov podkladom akciový index S&P 500 s údajmi od roku 1950 do roku 2019. Ide o index reprezentujúci 500 najväčších spoločností v USA. Ide o najčastejšie používaný index na porovnávanie výkonnosti konkrétneho investičného produktu.

Pri pojme akcia má autor na mysli akciu firmy, resp. akciový index so štandardnými vlastnosťami – cenný papier je dostatočne likvidný, verejne obchodovaný na burze cenných papierov vyspelej krajiny a emitent transparentne a pravidelne informuje o výsledkoch svojho podnikania.

Autor nenesie žiadnu priamu ani nepriamu zodpovednosť za nesprávne použitie informácií.

Tento text si čitatelia môžu prečítať vďaka Slovenskej sporiteľni, ktorá ho pre vás odomkla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie