Denník N

Zastal sa Tisa, Fico ho navrhuje do Ústavu pamäti národa

Roman Michelko. Foto – TASR
Roman Michelko. Foto – TASR

Matičiar Roman Michelko verejne vyzýva národné sily, aby rozbehli dekriminalizáciu Jozefa Tisa, ktorý vyznamenával nemeckých vojakov za potlačenie SNP a podpísal zákon o vysťahovaní Židov.

Zločiny komunizmu a vojnového Slovenského štátu má ako nominant vlády skúmať aj politológ Roman Michelko, ktorý  v nedávnej minulosti verejne vyzýval, aby „národné sily“ dekriminalizovali vojnového prezidenta Jozefa Tisa odsúdeného na trest smrti.

„Pred národnými silami je obrovská úloha – intenzívne a systematicky pracovať na dekriminalizácii prezidenta prvej Slovenskej republiky Tisa. Schytávali by sme za to poriadne mediálne útoky od neoliberálnych médií. Nájdu sa však ľudia, ktorí pôjdu na túto kamikadze misiu? Ako dlho budú schopní schytávať útoky predajných médií? Toto je najväčšia výzva pre národné sily – nájsť a sformovať novú generáciu a jej obsahovú platformu,“ hovoril Michelko pred troma rokmi na konferencii Spolku slovenskej inteligencie Korene.

Podpísaný Robert Fico

Matičiar Michelko má v správnej rade nahradiť renomovaného historika Slavomíra Micháleka z Historického ústavu SAV, ktorému sa končí funkčné obdobie. V materiáli, ktorý má Michelka dostať po rozhodnutí vlády do Ústavu pamäti národa, je ako navrhovateľ podpísaný Robert Fico.

„Navrhovaný kandidát svojimi rozsiahlymi odbornými znalosťami a skúsenosťami spĺňa predpoklady na úspešné plnenie funkcie v Správnej rade ÚPN,“ píše navrhovateľ v materiáli určenom vláde.

Fico sa pritom každoročne hlási k odkazu Slovenského národného povstania, ktoré v roku 1944 vypuklo ako ozbrojený odpor proti ľudáckemu režimu Jozefa Tisa.

Predseda vlády na otázky Denníka N, či Michelka navrhol on osobne, neodpovedal.

Michelko hovorí, že citát je vytrhnutý z kontextu a že to mala byť politologická rada, ako by mala postupovať SNS. „Toto malo byť kvázi odporúčanie.“ Tvrdí, že hovoril o dekriminalizácii, nie o rehabilitácii, „čo je zásadný rozdiel“.

Dekriminalizácia podľa neho znamená „nejakým spôsobom objektívne zhodnotiť jeho zástoj, to znamená, nebol to ani svätec, ale nebol ani na zozname vojnových zločincov“ a jeho proces mal aj politický kontext. SNS pritom v tomto vystúpení vôbec nespomína.

Asistent Augustína Mariána Húsku

Michelko neprezradil, kto ho premiérovi odporučil. „Vie o mne plno ľudí, tak zrejme v nejakej diskusii si povedali, že som dostatočne kvalifikovaný, aby som tam išiel. Zrejme to bolo viac ľudí, nebol to jeden človek. A nebol to určite priamo premiér – bol to zrejme niekto z jeho širšieho okolia.“

Matičiarsky politológ Michelko v minulosti pracoval ako poslanecký asistent Augustína Mariána Húsku, ktorý bol jedným z blízkych spolupracovníkov lídra HZDS Vladimíra Mečiara.

Potom asistoval poslancovi Smeru Jánovi Podmanickému, ktorý napísal aj doslov v zbierke poézie o Tisovi. V knihe sú aj takéto verše: „Na stráž, velí nám vodca, náš Tiso nesmrteľný, na znak v mene nášho otca kročme s odvahou verní.“ Michelko tiež neúspešne kandidoval na šéfa Matice slovenskej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie