Denník N

Svoju obeť v Berlíne zastrelil z e-biku. Kým ho nechytili s ruským pasom, bol to atentát ako z učebnice

Podozrivý vrah z Berlína pricestoval na falošný pas ako Vadim S. Na druhej fotografii jeho vizualizácia bez brady. Foto - Bellingcat
Podozrivý vrah z Berlína pricestoval na falošný pas ako Vadim S. Na druhej fotografii jeho vizualizácia bez brady. Foto – Bellingcat

Investigatívci z Bellingcatu vidia za atentátnikom ruské tajné služby. To, že mu Francúzi vydali expresné víza, ukazuje na deravý schengenský systém.

Po únose vietnamského občana z centra Berlína, pri ktorom asistovala letka slovenského ministerstva vnútra, zažilo nemecké hlavné mesto zrejme ďalšiu operáciu cudzích tajných služieb na svojom území.

Politico to prirovnalo k nájomnej vražde ako z učebnice – až kým útočníka nechytili s ruským pasom.

Podobne ako v prípade útoku na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v juhoanglickom Salisbury sa špekuluje, že aj tentoraz išlo o prácu ruskej tajnej služby. Moskva to znovu, ako v prípade útoku novičkom, popiera.

Gruzínsky občan s čečenskou národnosťou Zelimchan Changošvili sa v piatok 23. augusta prechádzal v berlínskom parku Kleiner Tiergarten, odkiaľ sa tradične chystal na piatkové modlitby do mešity. V jeho pláne ho však zastavil zabijak, ktorý ho zozadu zasiahol tromi 9-milimetrovými nábojmi z pištole Glock 26 s tlmičom. Dva z nich mu z blízkosti namieril priamo do hlavy.

„Zelimchan si myslel, že teraz je v Nemecku v bezpečí, každý piatok išiel po tej istej trase zo svojho domu do mešity,“ citoval Guardian Ekkeharda Maaßa, ktorý býval disidentským pesničkárom v bývalom východnom Nemecku a dnes predsedá Nemecko-kaukazskej spoločnosti. Podľa neho je to odkaz všetkým čečenským utečencom v Nemecku: tu nie ste v bezpečí.

Vrah priletel z Moskvy do Paríža, odkiaľ sa dostal do Nemecka šesť dní pred vraždou.

Ako napísal investigatívny projekt Bellingcat v spolupráci s nemeckým časopisom Der Spiegel a ruským serverom Insider, zrejme išlo o zabijaka, ktorý mohol konať na pokyny ruských spravodajských služieb.

Vadim S., ktorý neexistuje

Bellingcat to zistil na základe jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie